Samsun'da 22 iş adamının ortaklığıyla kurulan SAMMEY meyve bahçesinde yetiştirilen elma, şeftali ve armut içindeki şeker oranı ölçüldükten sonra hasat ediliyor SAMMEY Yönetim Kurulu Başkanı Kasap: "Meyvenin şeker oranı yükseldikçe lezzeti düşer ve saklama süresi kısalır"
Samsun'da 22 iş adamının ortaklığıyla kurulan SAMMEY meyve bahçesinde yetiştirilen elma, şeftali ve armut içindeki şeker oranı ölçüldükten sonra hasat ediliyor.
19 Mayıs ilçesi Çandır Köyü'nde bin dönüm arazi üzerinde kurulan ve 166 bin elma, şeftali, nektari, armut, kiraz ekilen çiftlikte hasat zamanı gelen meyveler bilimsel yol ile belirleniyor. Meyvelerin içindeki şeker oranı ölçüldükten sonra lezzetli olan ve saklama koşullarına uyan meyveler el değmeden toplanıyor.
Birlikte iş yapma kültürünü geliştirildi
AA muhabirine açıklamalarda bulunan SAMMEY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kasap, Karadeniz'de birlikte iş yapma kültürünün olmadığını söyledi.
Bu kültürü geliştirmek için SAMMEY'i kurduklarını anlatan Kasap, "Burada amacımız hem iş adamlarının bir araya gelerek iş yapabilmesine örnek teşkil etmek hem de Karadeniz Bölgesi'nde riskli görülmesi nedeniyle yatırım yapılmayan meyveciliğin yapılabilir olduğunu göstermek istedik. 22 ortağımız var. Ortaklarımızın hepsi de işadamlarından oluşmaktadır. 2006 yılında tesisi kurduk ve İtalya'dan 100 bin fidan aldık bu fidanları toprakla buluşturduk. Ancak her yıl fidan dikimini devam ettirdik şuan 600 dönüm arazide 165 bin fidanı toprakla buluşturduk. Bin dönüm arazide halen fidan dikeceğimiz alanlar var. 5 çeşit meyvede toplam bin 500 ton üretim gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.
"Üretim, budama ve hasat bilimsel esaslara dayalı yapılmaktadır"
Çiftlikte üretim, budama ve hasadın bilimsel esaslara dayalı olarak yapıldığını ifade eden Kasap, "Bilimsel esaslardan hiç bir zaman taviz vermedik. Fidan dikiminden bakım, budama, gübreleme ve hasat bile teknik usullerle yapılmaktadır. Meyvelerin olgunlaşma dönemleri her gün takip edilmekte, belli bir şeker oranına geldiğinde hasat başlamaktadır. Meyvenin şeker oranı yükseldikçe lezzeti düşer ve saklama süresi kısalır. Çabuk bozulur. Sağlık açısından da çok çok arzu edilen bir meyve değildir. Bu oranları tespit ediyoruz, istenilen orana ulaştığımızda hasat yapıyoruz" dedi.
Hem hasatta hem de depolamada hijyene dikkat ettiklerini dile getiren Kasap, meyveler daldan koparılırken ve depolama yapılırken eldiven kullanıldığını sözlerine ekledi. - Samsun