Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler

Çevreci bir tarım ürünü; zeytin

Zeytin ağacı (Olea europaea), zeytingiller (Oleaceae) familyasından; meyvesi yenen, Akdeniz iklimine özgü bir ağaç türüdür. Zeytingiller familyasının, 27 kadar cinsi ve 600 kadar türü vardır. Zeytin ağacı, çok özel bir ağaçtır. 1000 yaşına kadar yaşayabilir. 3000 yaşında zeytin ağaçları bulunduğu, bazı araştırmalar ile ortaya konmuştur. Zeytin ağacının uzun yaşamı, yapraklarındaki, oleuropein maddesine dayanır. Bu madde, zeytin ağaçlarını, hastalık ve zararlılardan korur. Ayrıca yapraklarından çıkan kalsiyum elenolaten maddesi, zararlı virüs, bakteri ve mantarları yok eder.


Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kalp krizi ve kalp hastalıklarına en az Girit Adasında rastlandığını ve burada yaşayan insanlarda kalp krizi riskinin en alt düzeyde bulunduğunu rapor etmiştir. (Girit Adası eski çağlardan günümüze zeytinyağı merkezidir)

Zeytin ağacı, genellikle rakımı düşük coğrafyalarda yetişir. Ancak denizden 1000 metre yükseklikte de, zeytin tarımı yapılabilmektedir. Zeytin, özellikle 400 metrenin altındaki alçak alanlarda, daha verimli olur. Zeytin ağacı için, yetiştirilmeye elverişli coğrafya; yazları sıcak, kışları ılıman geçen iklimlerdir. Zeytin ağacına, fakir toprakların zengin ağacı denir. Sulanınca, verimi artar. Su yetersiz olunca da, ufak-buruşuk tane verir. Zeytin ağacı, yayla ve tepelerde iyi gelişir ve bol ürün verir. Böyle yerlerde, yağ oranı da yüksek olur. Sofralık zeytin çeşitleri için düzlük yerler, daha uygundur.

Ülkemizde ise daha çok fakir topraklarda bayır arazilerde yoğunlukla tarımı yapılan bir ürün zeytin. Oysa ki düz ya da hafif meyilli arazilerde tarımının yapılması daha iyi sonuçlar vermekte. Sulama imkanına sahip ovalarda zeytin tarımının yapılması birçok yönden olumlu etkiler yaratacaktır. Ovalarda ekilen tarım ürünleri zeytindan daha fazla su istediğinden zeytin tarımı sayesinde ciddi bir su tasarrufu sağlanacaktır. Ayrıca ovalarda yapılan sulu tarımsal çalışmalarda çok fazla pestisit kullanıldığından ciddi derecede toprak kirliliği oluşmaktadır ve bu pestisitler yeraltı sularına da karışarak suların kirlenmesine de yol açmaktadırlar. Zeytin tarımı sayesinde pestisit kullanımı da minimize edileceğinden daha sürdürülebilir ve çevreci bir tarım yapılmış olacaktır.




blog.milliyet.com.tr

Ekleme Tarihi
22.10.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Çevreci bir tarım ürünü; zeytin
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız