Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
fındık kozalak akarı 

Giresun Tarım Müdürlüğü, fındık üreticilerini fındık kozalak akarı ile zirai mücadele etmeleri hususunda uyardı. 

İl Tarım Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, fındık kozalak akarının meyve veya sürgün gözlerine girerek onların şişkinleşip kozalak şeklini almalarına sebep olduğu belirtildi. 
Deforme olan gözlerin gelişemediğinden uç kurumaları ve meyvelerde azalma görüldüğü kaydedilen açıklamada, "Genel olarak her üç sürgünden biri meyve sürgünüdür. Bu durumda her kozalak bir meyveye zarar verir. Fındık kozalak akarına karşı en hassas fındık çeşidi ilimizde yetiştirilen tombul fındıktır. Bu çeşitte zararlının yoğun olduğu dönemde yüzde 70’e varan zararlara neden olmaktadır." denildi.
"Fındık kozalak akarına karşı en etkili mücadele şekli mekanik mücadeledir." uyarısı yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Mekanik mücadele, kozalakların kışın yapraksız dönemde toplanıp bahçe içerisinde bir yere bırakılması şeklinde yapılan bir mücadele yöntemidir. Sürekli mekanik mücadele yapılan bahçelerde kimyasal mücadeleye gerek yoktur. Kimyasal mücadele yapılacak bahçelerde zararlı yoğunluğunun tespit edilebilmesi için mutlaka bir ön sayım yapılmalıdır. Bu amaçla 1–10 dekar büyüklüğündeki bahçelerde 10 ocak; 11–30 dekarda 20 ocak; 30 dekardan büyük bahçelerde ise 30 ocak tesadüfi olarak işaretlenir. İşaretli her ocağın birer dalındaki kozalaklar sayılır. Bir dalda ortalama 5 veya daha fazla kozalak varsa o bahçede kimyasal mücadele yapılmalıdır." 
Zararlıya karşı en uygun kimyasal mücadele zamanının akarların göçünün yoğun olduğu nisan sonu ile mayıs başındaki bir haftalık süre olduğu aktarılan açıklamada, Bitki koruma ürünleri dekara 150 ml. dozunda atılmalıdır. İlaçlamalarda atomizör kullanılmalı ve ocak başına en az 1 litre ilaçlı su atılmalıdır. Mücadelede tavsiye edilmeyen bitki koruma ürünü kullanılmaması; herhangi bir kimyasal maddenin bitki koruma ürünüyle kesinlikle karıştırılmaması ve ilaçlamanın bir seferde yapması gerekmektedir." ifadelerine yer verildi.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
24.04.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Tarım Müdürlüğü'nden üreticilere fındık kozalak akarı uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız