Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
fındık 

Fındık Kurutma Merkezi’nde 257 ton fındık kurutuldu

TRABZON (CİHAN) - Trabzon'da Kaliteli Fındık Projesi kapsamında Türkiye’de ilk defa deneme amaçlı olarak kurulan Fındık Kurutma Merkezi’nde sezon tamamlandı. Arsin Organize Sanayi Bölgesi’nde 10 Ağustos’ta faaliyete geçirilen merkezde toplam 257 ton yaş fındığın kurutulduğu bildirildi.


Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 2 makine ile ücretsiz olarak verilen kurutma hizmetine üreticilerin özellikle havaların bozuk olduğu dönemlerde büyük ilgi gösterdiklerini belirtti. Köleoğlu, “Kurutma işleminin her safhasını kayıt altına aldık. Merkeze yüzde 40’a yaklaşan oranda nem içeren fındıkların yanı sıra yüzde 20’nin altında olanlar da getirildi. Bu fındıklar ideal nem oranı olarak bilinen yüzde 6’ya düşürülerek üreticilere teslim edildi. Aldığımız sonuçlar sistemin yörede uygulanabileceğini ortaya koymaktadır.” dedi.

Merkezde kurutulan fındıkların randımanının daha yüksek olduğunun savunan Köleoğlu, fındıkta 'yağlı' denilen aflatoksinleşme oranında da azalma görüldüğünü bildirdi. Köleoğlu, elde edilen sonuçların detaylı olarak değerlendirileceğini ve hazırlanacak rapor doğrultusunda gelecek yıl daha verimli ve geniş kapsamlı olarak uygulanabilirlik için hazırlık yapılacağını da sözlerine ekledi.

Trabzon Ticaret Borsası’nın koordinatörlüğünde haziran ayının başından itibaren uygulanan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca desteklenip, ihracat rekortmeni Oltan Gıda firmasınca da finanse edilen Kaliteli Fındık Projesi kapsamının ilk aşamasında üreticilere 50 bin adet jüt çuval dağıtılmıştı. Proje kapsamında fındık toplama işleminde çocuk işçi çalıştırılmaması için de program uygulanmıştı.

Ekleme Tarihi
04.10.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Fındık Kurutma Merkezinde 257 ton fındık kurutuldu
Link: Fındık Kurutma Merkezi’nde 257 ton fındık kurutuldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız