Gila BENMAYOR [email protected]
Meğer keramet üzümdeymiş
Bir asırdır madencilikle uğraşmış Atay Ailesi. Ama isimlerini bir türlü duyuramamış. Ta ki eski maden sahalarını üzüm bağına dönüştürüp şarap işine girene kadar. Yedi yılda yarattıkları Prodom markası sosyal medyada bile fırtınalar koparmış.
Prodom şarapseverler arasında efsane bir marka. Diğer şarap markalarına göre pek yeni. Latincede anlamı, sıkılmış üzümden ilk çıkan kaliteli su. Prodom markasının arkasındaki isim Aydın’da tam 102 yıldan beri kömür madenleri işleten Atay ailesinin dördüncü kuşak üyelerinden Mehmet Atay. Nereden nereye diyecekseniz? Atay Holding Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Atay da zaten, “102 yıldır madencilik yapıyoruz kimsenin haberi yok. Yedi yılda şarap markamızı dünya tanıdı” diyor. Atay ailesi, Aydın’da İngilizlerin terk ettiği kömür madenlerini işletme hakkını 1910’da almış. Ailenin elinde hâlâ Osmanlı Sultan Reşat’ın mührüyle verilmiş ‘işletme hakkı’ belgesi duruyor. Atay ile geçenlerde Alaçatı’da buluştuk. Balıkesir’den Antalya’ya uzanan bir hat üzerinde kömür tedarikçisi olduklarını anlatı, Sibirya’dan da kömür ithal ettiklerini söyledi. Meğer Sibirya’nın kömürü Türkiye’dekinden çok daha kaliteliymiş. Kömür almaya sık sık Sibirya’ya giden Atay, kömürün tren ve yük gemisiyle Karadeniz’e ulaştığını, Trabzon ve Aliağa’daki tesislerde işlendiğini anlatıyor. Şimdi şarap bu hikâyenin neresinde diyeceksiniz?
KÖMÜR MADENİ BAĞA DÖNÜŞTÜ
Mehmet Atay kömürü çıkarttıktan sonra maden sahalarını çıkan topraklarla yeniden kapatıyor ve üzerlerine zeytin ve incir ağaçları dikiyor. Sonra hızını alamıyor aynı bölgeye bağ kuruyor. “Doğadan aldığımızı doğaya vermek istedik” diyor Mehmet Atay. Netice? Bugün maden sahaları üzerinde 55 bin zeytin ağacı ve 160 dönüm bağ var. Mehmet Atay için madencilik, havacılık derken zeytinyağcılık ve şarapçılık serüveni başlıyor. Mehmet Atay zeytinyağcılık ve şarapçılık için “İkisi de çocuğumuz” diyor ama belli ki gönlü en çok şaraptan yana. Bağlarda ekili Petit Verdot, Syrah, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon üzümleriyle bizzat ilgileniyor. Hatta evinin bahçesinde üzümlerin kalitesini denemek için mini bir bağ oluşturmuş. Prodom’u ilk kez Sevilen Şaraphanesi’nde üreten Atay’ın şimdi kendi şaraphanesi var. Yılda 75 bin şişe üretiyor. Harmanlama işinde Fransız şarap uzmanına danışıyor ama en çok kendi ağız tadına güveniyor. Prodom 2006 ve 2007’de iki kez üst üste Türkiye’nin en iyi şarapları listesine girince şarapseverlerin ilgisini çekmiş. 2010 ile 2011’de de aynı başarıyı yakalayınca Prodom’un ünü yayılmış. Yurtdışındaki yarışmalarda gelen ödüller de yabancıları Prodom meraklısı yapmış. Mehmet Atay, “Kanada’dan, Çin’den arıyorlar. Şarapçılık acayip bir iş. Dediğim gibi biz 102 yıldır kömürcülük yapıyoruz, adımız şarapla duyuldu” diyor. Söylediğine göre sosyal medyanın bunda katkısı büyük. Biri Prodom’u beğenip bir tweet attığında binlerce kişi duyuyor.
JAPONLARA GÜLLÜ ZEYTİNYAĞI
Aydın’daki kömür madenleri sahasına dikilen Ayvalık ve Memecik zeytin ağaçlarından sekiz yıl sonra 1000 ton zeytinyağı elde ediliyor. Savrandere, Delce, Attika markalı zeytinyağlarını bugün marketlerde bulmak mümkün. Ne ki, zeytinyağları bazı yarışmalardan madalyayla dönünce yurtdışından da ilgi başlamış. Atay, “Savrandere Japonya’da altın madalya kazanınca bir anda karşımızda Japonları bulduk. Şimdi onlara özel ürünler yapıyoruz” diyor. Japonların talepleri üzerine güllü ve portakallı zeytinyağı üretiyorlar. |