VERİTAS Şarap Eğitim ve Organizasyonları’nın kurucusu Yunus Emre Kocabaşoğlu’nun önderliğinde düzenlenen “5. Master of Wine İstanbul” buluşmasındayız.
Kavaklıdere’nin Murahhas Üyesi Ali Başman’a Ankara, Kapadokya, Manisa ve Elazığ’daki bağlarının durumunu sordum: - Elazığ’daki bağlarımızı dolu vurdu. Oradan alacağımız ürün epey düşecek. Tarımın da böyle önlenemeyen şanssız dönemleri oluyor. Ardından yanıbaşında bulunan Suvla Şarapları’nın üreticisi Selim Zafer Ellialtı’yla sohbet, bağlarda kuşlarla mücadeleye kydı. Ellialtı, Çanakkale Eceabat’ta bulunan bağlarını kuşlardan korumak için üstüne ağ gerilmesini önerenlerin olduğunu belirtti: - Oturduk hesap yaptık, tüm bağın üstüne ağ germek, kuşların verdiği zarardan daha pahalıya geldi. Bunun üzerine vazgeçtik. Ali Başman, Ankara’daki bağlarında ağ germe formülünü denediklerini vurguladı: - Çevrede başka bağlar da olsa fazla sorun olmayabilir. Bizim Ankara’daki bağın çevresinde başka kimsenin bağı yok. Dolayısıyla bütün kuşlar bizim bağa yükleniyor. 100 dönüme ağ gerdik. Ancak, bir sezon sonra söktük.
- Neden? - Çünkü, gerilen ağ üzümlerin ihtiyacı olan hava akımını da azalttı. Ürün, istediğimiz kalitenin altına düştü. Bunun üzerine kuşları başka ürkütme yolları arayıp, ağı söküp attık. Selim Zafer Ellialtı, patlayıcı örneği verdi: - Kuşlar düşündüğümüzden daha zeki ve uyanık hayvanlar. 360 derece dönerek ürkütme amaçlı patlayıcı atan sistemler var ya. Biz onu deniyoruz. Kuş gelip patlayıcı düzeneğin üzerine konuyor. Başman, bir başka örnek verdi: - Acı içinde kıvranan kuş sesi çıkaran bir sistem var. Biz onu denedik. Ancak, kuşları uzaklaştırma gücü sadece 2 gün sürdü. Sonra hayvanlar onu da çözdüler. Bağlara zarar veren kuşların cinsini sordum, Başman yanıtladı:
- Farketmiyor. Her cins kuş, üzümü gagalıyor. Sonra kuşların en çok sevdiği üzüme değindi: - Kuşlar en çok Pinot Noir üzümünü seviyor. Ağızlarının tadını biliyorlar.Boğazkere üzümünü hiç sevmezler. - Boğazkere’nin sofralık üzüm olmadığı, adının boğazı kertmesinden geldiği söylenir. - Evet, doğru. Sanırım kuşlar da aynı duyguyu yaşıyor. O nedenle Boğazkere üzümünü yemiyorlar. Aralarında Charles Curtis’in de bulunduğu Master of Wine (Şarap Üstadı) ekibi yoğun bir tadım günü sonrası, önceki akşam Mikla’da yeni üreticilerden Barel Vineyards, Irmalı Tarım, Erkut Uluca Vineyard, Cezz ve Tomurcukbağ’ın şaraplarını içti. Yeni ve çok küçük ölçeklisinden, sektörün devlerine kadar tüm şarap üreticileri, gece boyunca Master of Wine ekibinin verdiği notları konuştu.Bu kez geceden benim aklımda kalan, kuşların en çok Pinot Noir üzümünü sevdiği oldu...