Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler

 
 
Dünyanın şarap yazarları Türkiye'ye geliyor


 
 
Türk Şarapları Platformu Direktörü Taner Öğütoğlu, Hong Kong'da düzenlenen 'şarabın geleceği' konferansından henüz gelmişti, sohbet ettik:
 
'Tadımlarda Bordeaux (bordo) dışındaki şaraplar için 14 bölge seçildi, biri Türkiye'ydi.'
Dünyanın en iyi 14 şarap bölgesinden biri olarak Türkiye'nin gösterilmesine kadar geçen süreç 'içeride ve dışarıda' meşakkatli oldu aslında.
 
Taner, Darüşşafaka Lisesi'nden bir sınıf küçük kardeşim, başarısını 'ablası' olarak da takip ediyorum. Az, uz iş yapmadı.
'2012'de dünyanın en önemli şarap yazarları Türkiye'ye gelecek' diyor. Düzenlenecek toplantının bir amacı da dünya yazarlarının Türk şaraplarını tanıması. Organizasyon Avrupa'da, dünyada Türk şaraplarının satışını artıracak en önemli adımlardan da biri.
Bu aralar İngiltere'de çok önemli kapılar da açılmış aslında. İngiltere'nin en büyük üç mağaza zinciri Türk şarabı satmaya karar vermiş. Söz verdim, son imzalar atılmadığı için şimdilik detayını veremiyorum.
 
En önemlisi, siyasi konjonktüre rağmen Türk şarabının 'başarı' öyküsünün tarihi aslında epey kısa.
10-15 yıl öncesine kadar Türk şarapları kötüydü. Sonra iyiler piyasaya çıkmaya başladı ama çoğumuz için 'alınabilir' fiyatta değildi. 2000'lerde şarap istikrara kavuştu. Şişelerle kumar oynamamız sona erdi.

Fidelity (Sadakat) Danışmanlık şirketinin de sahibi Taner Öğütoğlu, 'Özelleştirmenin olması, yeni firmaların ortaya çıkması ile sektör yüz değiştirmeye başladı. Türk şarabını dünyada marka haline getirecek bir şeyler yapmak gerekiyordu' diye, süreci özetlemeye başlıyor.
 
'2005'te İrlanda'da Anadolu şarabı tadımı yaptık. Bir milattı o organizasyon. O toplantıda iki şarap üreticisi vardı. Doluca ve Kavaklıdere. O tanıtımın görüntülerini sirke vari şarap üretenlere dahi gönderdim.'
'O dönemlerde birlikte çalışmak lazım, yurtdışı fuarlara katılmak lazım diyordum. İnsanlar sadece sırtımı sıvazlıyordu.'
Sonra Londra'da 10 firmayla düzenlenen milli tanıtım. Ve bu yıl bir kez daha Londra'da yapılan milli tanıtım. Başlarda satış anlamında Türk şarapçılarına getiri sağlamasa da Avrupa'da tanınmasının kapısını açtı. Bugün ise Türk şarabı Avrupa'da talep görmeye başladı.

Birlikten kuvvet doğar
 
Türk Şarapları Platformu yurtdışında bilinen adıyla Wines of Turkey (WOT) platformunun ev sahipliğinde Kasım 2012'de, İzmir'de düzenlenecek konferansa Avrupa başta olmak üzere dünyanın her yerinden 350'den fazla şarap yazarı, şarap ithalatçısı ve basın gelecek.

DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Ekleme Tarihi
13.12.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız