Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 

Doğru gübre kullanımı, bağlarda üzün rekoltesini yüzde 50 arttırdı

MANİSA (CİHAN)- Gıda Tarım ve Hayvancılık Manisa İl Müdürü Ömer Çelik, doğru gübre kullanımı sayesinde bağlarda üzün rekoltesinin yüzde 50 arttığını söyledi. Müdür Çelik, bu artışta ürecinin doğru gübre kullanmasının büyük etkisi olduğunu bildirdi.

"Gediz Havzası Koruma Eylem Planı" kapsamında Gediz Havzası’nda yürütülen çalışmaları değerlendirme toplantısı, Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz başkanlığında İl Genel Meclisi (İGM) toplantı salonunda yapıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İl Ömer Çelik, burada yaptığı konuşmada tarım faaliyetleri yönünden Gediz Havzası’nda kirlilik meydana getiren üç unsur olduğunu söyledi. Bunlardan birincisinin gübre kullanımı olduğunu belirten Çelik, “Bu havzanın temizlenmesiyle ilgili çalışmaların başladığı zamanı esas alırsak, özellikle yoğun ve bilinçsiz bir gübre kullanımı vardı. Toprak analiz laboratuvarlarının artması ve analize devlet desteği verilmesinden sonra 2008 yılında 238 bin 300 ton kimyevi gübre kullanımı varken 2011 yılında yüzde 26 azalarak 170 bin tona düştü. Gübre kullanımı azaldı ve üreticiler doğru gübre kullanmaya başladı. Özellikle ilimizde bağ alanlarındaki artış yüzde 5 olmasına rağmen üzümün rekoltesi yüzde 50 arttı. Böylece gübrenin boşa ve suya gitmesi engellenerek tamamen bitkiler tarafından alınması sağlandı.” dedi.

Kirliliğe sebep olan etkenlerden bir tanesinin de zirai mücadele olduğunu belirten Çelik, “Yani kullanılan tesislerdir. Yağışlı geçen alanlarda mantari hastalıklar özellikle çok oluyor. Böyle olunca zirai ilaçların kullanımı artıyor ancak gerek zirai ilaçların kayıt altına alınması gerekse çiftçilerimizi bilinçlendirme çalışması etkili olmuştur. 2008 yılında 7 bin civarı numune alınmış ve bu numunelerden zirai ilaç kalıntı çıkma oranı yüzde 10’lardayken 2001 yılında yüzde 2’lere düşmüştür. Tabii ki bizim hedefimiz, bunu yüzde 1’in altına indirmektir ancak dört beş yılda yüzde 10'dan yüzde 2’lere indirilmiştir.” diye konuştu.

Havzada tarım kirliliğine sebep olan bir değer unsurun da hayvancılık işletmeleri olduğunu aktaran Çelik, “Aslında Toprak Kullanma Kanunu’na göre hayvancılık işletmeleri de tarımsal sayıldığından birinci sınıf tarım arazisi dahi olsa hayvancılık işletmeleri, ova da olsa yapılabiliyor. Toprağın normal kalması açısından herhangi bir sakıncası yok ancak hayvansal atıkların ayrı toplanması gerekiyor. Gübre çukurlarına şu anda devlet desteği var. 2008’de ilimizde dört adet gübre çukuru mevcutken şu anda özellikle büyük işletmelere verilen teşvikler sayesinde gübre çukuru sayısı 60’a çıktı. Gübreler burada olgulaştırılıyor, ondan sonra hem toprağa daha faydalı oluyor hem de çevreyi kirletmesi önleniyor.” dedi. CİHAN

Ekleme Tarihi
20.03.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Doğru gübre kullanımı, bağlarda üzün rekoltesini yüzde 50 arttırdı
Link: Doğru gübre kullanımı, bağlarda üzün rekoltesini yüzde 50 arttırdı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız