Şeftali altın yılını yaşıyor Türkiye'nin önemli meyve üretim merkezleri arasında yer alan Lapseki'de üreticiler, şeftali rekoltesi ve fiyatlarından memnun.
Türkiye'nin önemli meyve üretim merkezleri arasında yer alan Lapseki ilçesinde bu yıl kiraz üretiminden umduğunu bulamayan üreticiler, şeftali rekoltesi ve fiyatlarından son derece memnun.
İlçe genelinde her yıl yaklaşık 50 bin ton üretimi yapılan şeftali rekoltesinde, bu yıl 60 bin ton verim beklenirken, fiyatların yüksek olması da çiftçiye adeta "altın bir yıl" yaşatıyor.
Lapseki Ziraat Odası Başkanı Sadık Özdem, bu yıl kirazın üreticileri üzdüğünü, iklim koşullarından dolayı çok fazla ürün elde edilemediğini, buna karşın şeftali üretiminin ise çiftçinin yüzünü güldürdüğünü söyledi. İlçede üretilen şeftalinin dünya ölçeğinde tanınır hale geldiğini, markalaşma çalışmalarında sona yaklaştıklarını, patent alma aşamasına geldiklerini aktaran Özdem, "Artık Lapseki şeftalisi bir marka oldu diyebilirim" dedi.
Özdem, Türkiye'de yaygın olarak faaliyet gösteren büyük marketlerin şeftali ihtiyacının yörelerinden karşılandığını belirterek, "Her yıl alıcı firma sayısı artıyor. Bu da bizi sevindiriyor" diye konuştu.
Yeniceköy'de şeftali üreten Rahmi Öz, kiraz üretiminin kendilerini üzdüğünü, ancak şeftalinin son 10 yılın en iyi fiyatlarıyla satılmasıyla bunun sevince dönüştüğünü söyledi.
Şeftalinin kilogramının 3 ile 5 lira arasında değişen fiyatlardan alıcı bulduğuna işaret eden Öz, pazar sıkıntıları olmadığını köylerinde şu an 3 ihracatçı firma ile Trabzon, Çorum ve Kıbrıs’tan meyvelerini alan firmaların bulunduğunu kaydetti. |