Vitamin deposu dikenli incir kıymete bindi Anavatanı Güney Afrika olan ve halk arasında "Frenk yemişi" olarak da adlandırılan dikenli incir, bölge insanının alternatif gelir kaynağı oldu. Akdeniz bölgesinde tamamen doğal ortamda yetişen dikenli incir, bölge insanının alternatif gelir kaynağı haline geldi. Tanesi 50 kuruştan satılan vitamin deposu olarak bilinen meyvenin insan sağlığına önemli faydaları bulunuyor.
Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Tosmurlu Mahallesi'nde oturan İsmail Berber, bahçesinde dikenli incirin kendiliğinden yetiştiğini ve zamanla çoğalarak incir bahçesine dönüştüğünü söyledi. Berber, meyvesini kazanca çevirdiğini, bununla da ailesine maddi girdi sağladığını anlattı. Meyvenin birçok faydası olduğunu ifade eden Berber, "Dikenli incir tüketimi zahmetli olsa da insanlar için oldukça faydalı bir meyvedir. Bağırsakların çalışmasına ve sindirim sisteminin temizlenmesinde etkilidir. Tadı ve aroması da çok güzeldir. Bu meyvenin pazarlarda satışını da yapıyorlar. Toplaması zahmetli bir meyvedir ama ilmini bilen zorlanmadan su ve yaprakla temizleyip yiyor" şeklinde konuştu.
Silifke İlçe Tarım Müdürü Abdullah Süngü, konuyla ilgili verdiği bilgide; meyvenin geçmiş yıllarda ticari değeri olmadığını fakat son yıllarda vatandaşların maddi gelir sağlayacak kadar ilerlediğini ve değer kazandığını belirtti. Süngü, şunları kaydetti: "Dikenli incir özellikle ılıman iklimlerde Akdeniz bölgesinde yerel de de Silifke ilçemizde üretiliyor. Tabi bundan 5-10 sene öncesinde ticari bir değeri olmadığı için, sadece bahçe kenarlarında, yereldeki üreticilerin kendileri için topladıkları bir meyveydi. Ancak son birkaç senedir para etmesi dolayısıyla, hem yerelde marketlerde, işportacılarda yerini alıyor. Özellikle yaz zamanlarında serinlettiği için tüketiciler tarafından da talep edilen bir ürün. Tabi para kazandırmayla başladığı zamandan beri de ürünün kalitesinde artışlar meydana geldi. Şu anda dikenli incirin tane fiyatı 50 kuruş civarında. Tabi adı üzerinde dikenli olduğu için, temizlenmesi biraz zor. O yüzden üreticiler bunu temizledikten sonra tüketiciye sunuyorlar. Tabi ilerde umarız ki bölgemiz açısından katkısı olacak bir ürün haline gelmesini temenni ediyoruz. Şimdi değeri yeni yeni anlaşılan bir ürün oldu ve son birkaç senedir ilçemizde bunu ticari olarak toplayan tüccarlarımız var." (CİHAN) |