Kuru incirde rekolte beklentisi 70 bin ton Ege Bölgesi’nde 2014-2015 sezonu kuru incirde rekolte tahmini 69 bin 732 ton olarak açıklandı.
İzmir Ticaret Borsası (İTB) koordinatörlüğünde İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Tariş İncir Tarım Satış Kooperatifleri Birliği ve Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nün katkılarıyla tespit edilen rekolte tahmini, İTB Tarihi Meclis Salonu'nda açıklandı. İTB Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Şen, hava şartlarının normal seyri halinde 69 bin 732 ton kuru incir rekoltesi beklendiğini açıkladı. Geçen yıla göre yüzde 15 civarında artış tahmin edildiği kaydeden Şen, iyi bir ihracat sezonu beklediklerini söyledi. Rekolte tahmin çalışmalarının 11-21 Ağustos 2014 arasında yapıldığını belirten Şen, “2013/2014 sezonu, kuru incir üretimi ve ihracatı açısından rekorların yaşandığı bir yıl olmuştur. Toplam kuru incir ihracatımız 74 bin tona ulaşmış, ihracatın büyük çoğunluğunu oluşturan bütün incirlerde ortalama ihraç fiyatı ise ton başına 3 bin 547 dolar olmuştur.” dedi. Kuru incir ihracat gelirinin, 200 milyon dolar sınırını ilk kez aşarak 250 milyon dolara yaklaştığını aktaran Şen, şöyle devam etti: “İhracatımızın artmasındaki bir neden de Rusya ve Çin’e yapılan ihracatın artmasıdır. Bilhassa Çin’in kuru incir talebi, her geçen yıl katlanarak artmaktadır. İç ve dış piyasalardaki talebin artması, mevcut stoğun neredeyse tükenmesi, yapılan ihracat nedeniyle ülkeye döviz girişinin artması memnuniyet verici gelişmelerdir. Bütün dünyada artan bilinç düzeyi ile birlikte doğal ürünlerin tüketiminde yaşanan artıştan kuru incir de hakkı olan payı almaya başlamıştır.”
‘REKABET EDİP ÜRÜNÜN DEĞERİNİ DÜŞÜRMEYİN’
İç piyasadaki gelişmeleri de değerlendiren Şen, artık doğal ürünler satan dükkânlarda kuru incir bulunduğunu aktardı. Ayrıca zincir marketlerinin çoğalması ile Anadolu’nun en ücra köşelerinde bile kuru incirin satılmaya başladığını dile getiren Şen, “Bütün bunlar bize gösteriyor ki kuru incir, değerli ve talep gören bir üründür. Dünyada en kaliteli ve en çok ürünün yetiştiği yer de Türkiye’dir. Burada İzmir Ticaret Borsası olarak kuru incir ihracatı yapan firmalara uyarıda bulunmak istiyorum. Rekabet etmek, daha çok satmak adına ürünün değerini düşürmeyin. Rekabeti kalite için yapın ve bu kıymetli ürünü ucuza satmayın.” diye konuştu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na da çağrıda bulunan Şen, bilgilendirme amacıyla yapılan yayınların arttırılmasını istedi.
‘UYDU GÖRÜNTÜLERİYLE GERÇEK AĞAÇ VARLIĞINI TESPİT ETMELİYİZ’
Geçen yılki ihracat miktarı baz alındığında rekoltenin tahmin edilenden daha yüksek olduğunu kaydeden Şen, şunları söyledi: “Kuru incir ağaç varlığı, son yıllarda özellikle tapulu olmayan yüksek arazilerde yoğunlaşmıştır. Rekolte tahminlerinde başarıyı arttırmak amacıyla uydu görüntülerini kullanarak, bir an önce gerçek ağaç varlığımızın tespit çalışmalarına başlamamız gerekmektedir. Maddi açıdan bu çalışmayı tek bir kurumun yapması mümkün değildir. Umuyorum ki içinde ilgili devlet kurumlarının ve biz paydaşların da olduğu bir ortaklıkla uydudan ağaç sayılarına ulaşıp gerçek verilerle rekolte çalışmalarını gerçekleştirebiliriz.” (CİHAN) |