Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
İncir Üreticisine Dikim ve Budama Uyarısı 

İncir Üreticisine Dikim ve Budama Uyarısı

Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu'ndan incir üreticisine yapılan uyarıda yeni sezon için fidan dikim ve budama işlemlerinin Şubat ayı içerisinde tamamlanması gerektiği belirtildi.


İncir üretiminde 2012 sezonuna girilmeden önce ağaçlarda budama işlemlerinin Şubat ayı içerisinde tamamlanması gerektiğini ifade eden Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu Müdürü Ramazan Özkan, "Genç ağaçlar şekil verilmesi, yaşlı ağaçlar ise şeklin devam ettirilmesi amacıyla budanır. Dikimden ağaç ürüne yatana dek ağacın iskeletini oluşturmak amacıyla, istenilen yükseklikte, düzgün, dalları orta sıklıkta, çok sayıda ürün verebilecek sürgünlere sahip tacı olan bir ağaç oluşturmak üzere yapılır. Kuvvetli büyüyen ağaçlar hafif zayıf büyüyen ağaçlar ise kuvvetli budanmalıdır. Genel olarak kurutmalık incirde dikimden itibaren 75-100 santimetreden fidanın tepesinin alınması ve 3-4 yıl süre ile taç oluşturmak üzere sert budama önerilmektedir. Yanlış budama sonucu, dal ve meyvelerde güneş yanıklıkları ortaya çıkar, verim ve kalite düşer. Daha sonraki yıllarda, aralama şeklinde budama yapılmalı, ağacın şeklini Bozan eğri dallar çıkarılmalıdır. Budama sonucu oluşan yara dokuları, aşı macunu ile mutlaka kapatılmalıdır. Budamada kullanılan malzemelerin tümü bir ağaçtan diğerine geçildiğinde dezenfekte edilmelidir" dedi.

İncir yetiştiriciliğinde yeni bahçe oluşturmak isteyen üreticilerin fidan dikimlerinin de

Şubat ayı içerisinde yapması gerektiğine değinen Özkan, "İncir bahçelerinde toprak işlemeden amaç özellikle toprağın havalanmasını sağlamak, su muhafazasını en iyi şekilde yapmak, bahçeyi yabancı otlardan arındırmak ve hasada hazırlamaktır. İncir bahçeleri sonbaharda 1 ve ilkbaharda 2 olmak üzere yılda en az üç kez sürülmelidir. Sonbahar toprak işlemesi diğer iki toprak işlemesine göre daha derin yapılır. Ancak kök yaralanması yönünden derinlik 20 santimetreyi geçmemelidir. İlkbahar toprak işlemesi derinlik bakımından birinci işlemede 15 santimetreyi, üçüncü işlemede 10 santimetreyi geçmeyecek şekilde olmalıdır" diye konuştu. - AYDIN (İHA)

Ekleme Tarihi
25.02.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: İncir Üreticisine Dikim ve Budama Uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız