Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Aralık 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


Türk-Alman Kiraz ve Elma Çalıştayı

ADANA (İHA) - Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörlüğü Pozantı Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi koordinatörlüğünde, TÜBİTAK, ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı desteğiyle “Türk-Alman Kiraz ve Elma Çalıştayı” düzenlendi.

TÜBİTAK’ın destek ve katkıları, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Almanya JKİ- Federal Research Center forCultivatedPlants ve KOB Competence Center forFruitGrowing& Storage TechnologyRavensburg Enstitülerinin işbirliği ile yürütülen çalıştay Büyük Sürmeli Oteli'nde, geniş katılım ile gerçekleştirildi.
 
Toplantıya Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Elekçioğlu, Almanya’nın KOBİ (KompetenzzentrumObstbau-BodenseeBavendorf) Enstitüsü’nden Dr. ManfredBüchele, Dr. DominikusKitteman, Dr. Michael Zoth ve Dr. HaiboXuan, JKİ (Julius Kühn-Institut) Enstitüsü’nden Dr. AndreasPeil, Dr. MonikaHöffer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı TAGEM Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Nejdet Kaplan, Dr. Ayşen Alay Vural ve Zir. Müh. Şaziye Şekerci katıldı.

ÇÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ, 1967’DEN BU YANA 13 BİN MEZUN VERDİ
 
ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Elekçioğluçalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, fakülte hakkında bilgi verdi. Dünyanın en verimli ovalarından biri olan Çukurova’da, Adana’da kurulan ÇÜ Ziraat Fakültesi’nin 1967 yılından bu yana 13.000’e yakın Ziraat Mühendisi, Peyzaj Mühendisi ve Gıda Mühendisi mezun ettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Elekçioğlu, “Mezunlarımız, Türkiye’nin değişik illerinde Türk tarımına çok önemli hizmetler vermektedir” dedi.
 
Çukurova Üniversitesi’nin belki de dünyanın en büyük kampüslerinden birine sahip olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Elekçioğlu, “Bu araştırma alanlarıyla sadece günümüzde değil, gelecek onlarca yılda birçok hedefe ulaşabilecek imkanı olan bir fakülteye sahibiz. Fakültemiz, ulusal ve uluslararası birçok endüstrilerle, bölümlerle işbirliği içerisinde araştırma faaliyetleri yürütüyor.Ülkemizde özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin yeni sulamaya açıldığı alanlarda, bölgenin bütün tarımsal faaliyetlerini yine fakültemiz öncülük etmiştir, etmeye de devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

FAVORİ MEYVE ÇEŞİDİ LİSTESİNDE TÜRKİYE BİRİNCİ
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı TAGEM Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Nejdet Kaplan ise,Türkiye’nin 18 milyon ton meyve üretimi ile dünyanın en önemli üretici ülkelerinden biri olduğunu söyledi. Favori listesinde yer alan meyvelerden 5 tanesinde dünyada üretici olarak Türkiye’nin birinci sırada olduğunu da belirten Dr. Kaplan, “8 ya da 10 tanesinde de ilk 5’e giriyoruz. Bugünkü konumuz olan kiraz ve elmada da çok iddialı konumdayız. Enstitülerimiz alternatif olabilecek, daha erkenci, daha geçci ürünler üretmek için çalışmalarını sürdürüyor” dedi.
 
Toplantıya ayrıca, Yalova Atatürk Bahçe Bitkileri Araştırma Enstitüsü’nden 2, Isparta Eğirdir Bahçe Bitkileri Araştırma İstasyonu’ndan 11, Erzincan Bahçe Bitkileri Araştırma İstasyonu’ndan 1, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden 2, Alata Bahçe Kültürlerinden 1, ZMO’dan 2 bilim insanı, Beta Fidancılık, Özler Tarım, Alma-Ata Fidancılık, Unimeyve A.Ş., Çukurova Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü bilim adamları ve öğrencileri olmak üzere toplam 74 kişi katıldı.

ÇALIŞTAY DİLİ, İNGİLİZCE OLARAK BELİRLENDİ
 
Türk-Alman Kiraz ve Elma Çalıştayı’nın dili İngilizce olarak belirlendi ve 21 bildiri, sözlü olarak katılımcılara sunuldu. Toplantının sonunda hazırlanan ve katılımcıların onayına sunulanÇalıştay Raporu, oy birliğiyle kabul edildi.
 
2 gün süren çalıştayın kapanış toplantısında ise, Almanya’nın KOBİ Enstitüsü’nden Dr. ManfredBüchele’nin katılım belgesini, Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar takdim etti. Çalıştay sonrası Alman ve Türk bilim insanları, Çukurova Üniversitesi Balcalı Kampüsü’ndeki kiraz ve elma deneme bahçelerinde incelemelerde de bulundu.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
31.05.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Türk-Alman, Kiraz ve Elma Çalıştayı, TÜBİTAK
Link: Türk-Alman Kiraz ve Elma Çalıştayı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız