Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


Dünya ‘muz’ alarmı verdi

BİRLEŞMİŞ milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) dünya genelinde 400 milyon kişinin ana besin maddelerinden biri olan muzun hızla yayılan, ilaçlamaya dayanıklı ve ölümcül mantarların tehtidi altında olduğunu açıkladı.

Yetkililer 43 milyar dolarlık muz endüstrisine en büyük zararı veren hastalığın TR4 Panama adlı bir mantar olduğunu belirtirken, bu hastalığın son haftalarda hali hazırda üretime büyük zarar verdiği Güney Doğu Asya’dan Mozambik ve Ürdün’e sıçradığını söyledi. FAO, hiç bir ilaçlama yöntemi ile ortadan kaldırılamayan hastalığın tüm muz cinslerini yok edebildiğini belirtirken, TR4’ün muz ihracatının yüzde 95’inden sorumlu olan Latin Amerika’daki muz üretim merkezlerine sıçraması durumunda muz kıtlığı yaşanabileceğini belirtti. İngiliz Independent Gazetesi’ne konuşan muz uzmanı Leuven Üniversitesi Profesörü Ronny Swennen “Eğer T4 Latin Amerika’ya ulaşırsa, bu bir felaket olacak” dedi.

TÜRKİYE’DE ETKİLENECEK

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da, 2013’te muz üretiminin 215 bin tonu geçtiğini belirtti. Artışa rağmen muz üretiminin ihtiyacı karşılayamadığı için 2012’de 225 bin ton muz ithalatına karşılık 110 milyon dolar para ödendiğini söyledi. Türkiye’nin muzda net ihracatçı konumda olduğunu söyleyen bir başka sektör temsilcisi ise, “Dünyada yaşanan bu sorunlar bizi de etkileyecek. Eğer çözüm bulunmazsa ülkemizde de muz fiyatları artar” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
06.04.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Dünya, muz alarmı verdi, FAO, muz, alarm, TZOB, ölümcül mantar, zehirli mantar
Link: Dünya ‘muz’ alarmı verdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız