Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Ocak 2025 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler

Bademler’de sert badem 5 TL

 
 
Güngör Uras
Olayların içinden


 
Tahtacılar göçmen olarak yaşarken onlara, ‘Badem ağacı olan yerin toprağı sulak, havası güzel olur’ demişler. Onlar da 1923’te ‘bademi bol’ diye bugün yaşadıkları yörede, yerleşik düzene geçmişler. Yerleştikleri yere “Bademler Köyü” adını vermişler. Geliniz görünüz ki günümüzde, Bademler’de çok az badem ağacı kalmış. Bademler İzmir’e 35, Seferihisar’a 10, Urla’ya 9 km. uzaklıkta.
Gonca ve Bülent Zarif dostlarımız götürmese, kendi imkânlarımla gidemezdik. Geçen pazar Bademler’e gittik. Baktık köy meydanındaki kahvede bir masanın üzerine şeffaf bir seçim sandığı konmuş. CHP Urla İlçe Başkanı Yusuf Baltalı sandık başında idi. CHP’liler kongre için delege seçiyorlardı.
Kahvede oturduk. Partililerle, köylülerle sohbet ettik. Daha sonra Bademler Köyü Pazarı’nı dolaştık. Pazara da, pazarcılara da hayran oldum. İmkân olsa her pazar Bademler pazarında alışveriş yaparım. Her şey o kadar doğal, taze ve ucuz ki...



‘Bir yastıkta kocama’ yastıkları
 
Yeni mahsul enginarlar küçücük, yemyeşil. Tanesi 2 TL...Yöresel otlar; çibez, turp otu, gelincik otu, ısırgan otu, ebegümeci, hardalotu. Demeti 1-2 TL. Gödence Köyü’nün çerezlik zeytini, “Taze Hurma”nın (Hurma değil. Zeytin. Ama hurma tadında) kilosu 13 TL... Sert (kabuklu) badem 5 TL. Evde soba yakmak için kullanılan çıraların demeti 1.5 TL.
Böyle yerlerde 1 TL o kadar değerli ki… (İstanbul’da otopark 20 TL!) Yasa Şentürk, kendi tasarımı küçük küçük, uçları dantel, üzeri mavi boncuklu yastıklar yapmış. Bunlara “Bir yastıkta kocama” yastığı adını vermiş. “Sadece bu işe mi yarar ?” diye sorduk. “Hayır her eve bereket ve mutluluk getirir “ dedi. El emeği, göz nuru yastıkları 1.5 TL’ye satıyor.
Köylü kadınlar evlerinde yaptıkları börekleri, tatlıları pazarlıyor. Ev ekmeği yapmışlar (5 TL.). Gülsün Ertaş, İzmir’de “Üretici Kadınlar Derneği”nin kurslarına katılmış. Evde yaptığı yaprak dolmasını plastik kutulara dolduruyor. Kilosunu 12 TL’den satıyor. Ali Baran’ın tezgahında farklı ürünlerden az az vardı. “Bunların hepsi benim ürünüm. Hepsi doğal” dedi. Zeytinyağı, sabun, kuru otlar, kuru meyveleri tezgâha sıralamış.

Pazar kesme çiçek dolu
 
Eski bakanlardan rahmetli Mahmut Türkmenoğlu çiçekçiliği başlatmış. Bademler köyünde, 50 kadar serada kesme çiçek yetiştiriliyor.
Kemal Gün’ün tezgâhında 10 adet lale 15, 4 lilyum 10,10 iris 15 TL idi... Köylü kadınlar iris, şebnem, dağ menekşesi, nergis satıyordu. Dayanamayıp aldık. İstanbul’a getirdik. Bir hafta bozulmadılar. Köylüler topladıkları zeytinden sıkılmış yağları, zeytinyağı ile yaptıkları sabunları pazara getirmiş. Kuru üzüm, incir, doğal ürün ve her türlü mevsim sebzesi. Ne ararsanız var.
Arkeolog rahmetli Dr. Musa Baran, baba evinde Türkiye’nin ilk oyuncak müzesini açmış. Müzeyi ve dede evini oğlu Murat Nadi Baran yaşatıyor. Ev toprak damlı eski köy evi. Sergilenen oyuncaklar, Anadolu’nun değişik yörelerinde çocukların kendi imkânlarıyla yaptığı farklı oyuncaklar. Fabrika oyuncağı değil. Folklorik bir derleme.
 
Muhtar Mahmut Uysal ile köy kahvesinde çay içtik. Eskiden tütüncülük ve üzümcülükle geçinen köy halkının geliri, şimdilerde, kesme çiçek ve zeytinden geliyor. Yaklaşık 600 dönüm sulanabilir alanda çiçek yetiştiriliyor. İlkokul öğretmeni Mustafa Ararat, 1933’de öğrencilerine Köy Meydanı’nda tiyatro oynatmış. İşte o tarihten bu yana Bademler Köyü’nün tiyatrosu var. Köy Tiyatrosu’nun bu yılki oyununun galası 27 Mart’ta yapılacak. 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
19.02.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız