Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
Kestaneyi Kanser Sardı 

Kestaneyi Kanser Sardı

İzmir'de bulunan kestane ağaçlarının yüzde 50'si, Asya kökenli 'kestane kanseri' yüzünden kurudu. İzmir İl Genel Meclisi, hastalıkla mücadele için harekete geçerken, Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Yusuf Vangöl, kestane ağaçlarının tamamının kaybedilebileceğini söyledi. 
 
Türkiye'nin kestane üretiminin büyük bölümünü karşılayan İzmir'de bulunan yaklaşık 530 bin ağacın yarısı Asya kökenli 'murril bar' adlı mantarın yol açtığı kestane kanseri yüzünden kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Balıkesir, Aydın, Manisa ve İzmir'de hızla yayılmaya başlayan hastalık, Beydağ İlçesi'ndeki üreticiler için ciddi bir tehlike oluşturdu. İzmir İl Genel Meclisi Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Yusuf Vangöl, önlem alınmaması durumunda hastalığın hızla tüm kestane ağaçlarını etkileyebileceğini söyledi. 
 
Kestane kanseri hakkında araştırma yaparak bir rapor hazırlayan İzmir İl Genel Meclisi Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Vangöl, hastalığın Beydağ'da pek çok ağacı tehdit ettiğine dikkat çekti. Vangöl, "İzmir'de 2 bin 300 hektara yayılmış yaklaşık 530 bin kestane ağacı bulunmaktadır. Beydağ'daki 13 köyde ise toplam 554 çiftçi ailesi, 8 bin 563 dekar alanda 110 bin kestane ağacında yıllık 2 bin 750 ton üretim yapmaktadır. Yaptığımız incelemeler sonucunda kanserin ciddi tehdit oluşturduğunu ve ağaçların yarıya yakın bölümüne bulaştığını gördük. Bir an önce önlem alınmazsa yakın bir zaman içerisinde ekonomik ve besin değeri yüksek bu meyve elden çıkacaktır" dedi. 
 
Kestane kanserinin yayılmasını önlemek amacıyla Beydağ'da başta karantina olmak üzere bir dizi önlem alınması gerektiğini vurgulayan Vangöl, "Hastalığa yol açan mantarın sporları rüzgar, böcekler ve kuşlar ile taşınmakta, sırıkla yapılan hasat sırasında ağaçta meydana gelen yarıklardan ağaca bulaşmaktadır. Hastalıktan kurtulmanın tek yolu da ağacın boğazdan yukarısını kesmektir" diye konuştu. 
 
Kestane kanseri ile mücadele için proje hazırlanması gerektiğini sözlerine ekleyen Vangöl, "Ödenek ayrılması durumunda Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü tarafından bir proje hazırlanabilir" dedi. Raporun okunmasının ardından İzmir İl Genel Meclisi, ödenek ayrılmasını oy birliği ile kabul etti. 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.11.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Kestaneyi Kanser Sardı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız