Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 

Kivide "Bakteriyel Kanser" Riski Uyarısı

SAMSUN - (AA) Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, kivi üreticisini serin, sürekli yağmurlu ve yüksek nispi neme sahip alanlarda yetişen kivilerde oluşabilecek "bakteriyel kanser" riskine karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.


Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, kivi üreticisini serin, sürekli Yağmurlu ve yüksek nispi neme sahip alanlarda yetişen kivilerde oluşabilecek "bakteriyel kanser" riskine karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, Avrupa ve Akdeniz Bitki Koruma Organizasyonu (EPPO) alarm listesinde yer alan, Türkiye'de de ilk tespiti yapılan ve kivi türlerinde risk oluşturabilecek "bakteriyel kanser" hastalığının sadece kivi türlerinde hastalık oluşturduğu belirtildi.

Hastalığın yapraklarda koyu kahve renkli, köşeli, etrafında sarı haleler olan lekelerle başladığının vurgulandığı açıklamada, hastalığın ilerlemesiyle bu lekelerin büyüyerek birleştiği ve yaprağın ölmesine neden olduğu kaydedildi.

Sürgünlerde ise gözlerdeki kahverengileşmenin, genç sürgünlerde dallarda ve gövdede kanserlere neden olduğunun belirtildiği açıklamaya, şöyle devam edildi:

"Bu kanserlerde oksidasyon sonucu beyazdan kırmızıya kadar renk değiştiren eksudat çıkışı olur. Gövde ve sürgünlerde kabuk kaldırıldığında dış iletken dokunun kahverengileştiği ve lentisellerin yanındaki dokunun kızardığı görülür. Kanserler ilkbahar aylarında havaların serin ve yağışlı olduğu dönemlerde hızla ilerleyerek sürgünlerin ve dalların kurumasına neden olur. Hastalık etmeni 10-20 derece arasında daha aktif olup, 25 dereceyi aşan sıcaklıklarda etkisiz hale gelmektedir."

-Serin ve sürekli Yağmurlu alanlara dikkat-

Serin, sürekli Yağmurlu ve yüksek nispi neme sahip alanların hastalık için en uygun koşulları oluşturduğuna dikkati çekilen açıklamada, bu nedenle üreticilerin bahçe kontrollerini yağışların bol, sıcaklıkların düşük olduğu Nisan-Haziran ayları arasında yapması gerektiği uyarısında bulunuldu.

Açıklamada, üreticilere bahçe kontrollerini yaparak, hastalık belirtilerine sahip bitkilere ait numunelerle kendilerine en yakın il ya da ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne gitmeleri tavsiyesinde bulunuldu. (AA)

Ekleme Tarihi
15.05.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Kivi
Link: Kivide Bakteriyel Kanser Riski Uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız