Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Buğday, Arpa  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 IcerikbannerUrl

Her Buğdayın "izi"ni sürdüler

Eskişehir'deki Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Bioteknoloji Laboratuvarı'nda, adeta insanların parmak izi gibi buğday çeşitlerinin de izleri alınarak hem saf ürün elde edilmesi sağlanıyor hem de karışık tohum sorunlarına çözüm bulunuyor.


Enstitünün Bioteknoloji Bölüm Başkanı Özcan Yorgancılar, çeşitlerin ıslahını gerçekleştirip en iyi, saf ve temiz ürünler ettiklerini söyledi.

Çeşitlerin saf olması için ürünlerden DNA örnekleri alındığını anlatan Yorgancılar, bitkilerde genetik çalışmalar yaptıklarını ve dayanıklılık, hastalık gibi etkenler konusunda çözüm ürettiklerini vurguladı.

Yorgancılar, sayısı 450'yi bulan tohum çeşitlerinin birbirine çok benzediğini anlatarak, "Bunları kolay kolay ayırt edemiyorsunuz. İnsanların nasıl parmak izi varsa bitkilerin de 'parmak izi' var. Tek başaktan bunların proteinlerini izole ederek 'parmak izleri'ni rahatlıkla çıkarabiliyoruz. Bitkilerin 'parmak izi'ni çıkarmamızdaki amaç; çeşitler, hatlar ya da aday olacaklar, hepsi birbirine çok benzemekte. Dış görünüşleri birbirine benziyor fakat genetik olarak farklılığı anlamak güç. Bunlara DNA ve protein bazında baktığınızda kesinlikle ayırt edebiliyorsunuz. Özel laboratuvarlarda titiz çalışma sonucu bunu yapıyoruz. Çok yararlı olan bu sistemle saf bir tohum elde ediyorsunuz. Ürettiğiniz bir çeşidi başkaları sahiplenebilir fakat bunun 'parmak izi'ni çıkardığınız zaman çeşidin size ait olduğu kanıtlanır” dedi.

Tarladan aldıkları başakları numaralandırarak işleme başladıklarını ve belirli aşamalardan geçirdiklerini belirten Yorgancılar, buğday danesinin proteinini izole ettiklerini ve daha sonra bunu belli aşamalardan geçirdiklerini kaydetti.

Yorgancılar, "Tohumun içindeki depo proteinlerinden yola çıkarak bir sistem dahilinde bunu yapıyoruz. Her bir danenin 'parmak izi', nereye giderseniz gidin, bu çeşidi ya da hattı nereye götürürseniz götürün bant deseni verir. Her çeşidin her biri farklıdır. Çeşidin karışık olup olmadığını ya da o çeşidin bize ait olup olmadığını veya çiftçiye doğru çeşit verilip verilmediğini bu şekilde ispat edebilirsiniz" diye konuştu.

Çeşit çıkarılması halinde saflığının korunması gerektiğini vurgulayan Yorgancılar, bir kilogram tohumda üçten fazla yabancı materyal olması halinde bunun tescilinde sertifika kaybı olduğuna değindi. Yorgancılar, "Siz bunları da hesaba katarak, 'parmak izi' testi yaparsanız bu yabancı materyal karışıklıkları da temizlenmiş olur. 'Parmak izi'ni çıkardığınız ve tescile verdiğiniz zaman sizin tohumunuzu kimse sahiplenemez. Aynı zamanda çiftçi, hak iddia edebilecek; böyle bir avantajı var"

Enstitü olarak daha çok buğday çeşitlerinde bu sistemi oluşturduklarını ifade eden Yorgancılar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda tüm ürünlerin "parmak izleri"nin çıkarılmasına yönelik çalışmaların başladığını kaydetti.
 
 
(TARIM TV)
 
 

Ekleme Tarihi
23.08.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: buğday,tohum
Link: Her Buğdayın 'izi'ni sürdüler




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız