Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Buğday, Arpa  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 IcerikbannerUrl


Bayraktar: Çeltik üretimini henüz talebi karşılayacak seviyeye getiremedik

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Balıkesir’in Gönen ilçesinde çeltik hasadına katıldı.

Bayraktar, çeltik üretiminin henüz talebi karşılayacak seviyeye getirilemediğini söyledi. Geçtiğimiz haftalarda sel felaketi yaşanan ve ekili arazileri önemli ölçüde zarar gören Gönen çiftçisine moral vermek için harekete geçen TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ilçeye gelerek temaslarda bulundu. Sabah saatlerinde Gönen Ziraat Odası’nı ziyaret eden Bayraktar, odası başkanı Necati Özkurt’tan brifing aldı. İlçe hakkında bilgiler de toplayan (TZOB) genel başkan Şemsi Bayraktar, üreticilerle görüşüp dertlerini dinledi. Bayraktar, beraberindeki Balıkesir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriya Erdurmuş, Gönen İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hazim Demirhan, çevre ilçelerin ziraat odaları başkanları ve çiftçiler ile birlikte çeltik hasadının yapılacağı Sarıköy Mahallesi’ne hareket etti.

Katılımcılara ikramların da yapıldığı hasat töreninde konuşan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sel felaketinden zarar gören çiftçilerin morallerinin yüksek tutulması gerektiğine vurgu yaparak, "Türk çiftçisi olarak 2013 yılı Eylül ayından itibaren çok büyük doğal afetlerle karşı karşıya kaldık. Bunları üzüntüyle ifade ediyorum. Mart ve Nisan ayına kadar süren kuraklık, özellikle İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu bölgemizi fevkalade olumsuz etkiledi. Çok şükür, Marmara Bölgemiz kuraklıktan zarar görmedi. Ancak, özellikle son günlerde bölgede meydana gelen yağışlar, bu bölgeyi de olumsuz etkilemeye başladı. Nitekim, bugün çeltik hasadını da bu manada biraz geç başlatmış oluyoruz. Sel felaketinde hayatını kaybeden Pakize Kalfalı kardeşimize de Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diliyoruz. Bu doğal afetler Allah’tan gelen afetler. Çiftçimizin moralini yüksek tutmamız lazım. Çeltik çok önemli bir ürün gerçekten. Nişasta oranı bakımından da buğdayın üzerinde olan bir ürün. Dünyanın yarısından fazlası çeltikten besleniyor. Yaklaşık olarak bu sene 711 milyon ton civarında çeltik üretimi bekleniyor. Ülkemizde geçen yıl itibariyle 900 bin ton civarında olan üretimin bu yıl 890 bin ton civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Yani 2013 rakamını yakalayacağız demek oluyor bu. Ancak çeltikte yeterlilik oranı yüzde 86 buçuk civarında. Bu, şunu da gösteriyor; Yaklaşık olarak 164 bin ton civarında çeltik ithal ediyoruz. Bu da 118 bin ton civarında pirince tekabül ediyor. Yani çeltik üretimini henüz talebi karşılayacak seviyeye getiremedik. Son 10 yıla baktığımızda yüzde 83’lük bir artış gözleniyor. Üreticimizin verimlilik oranında da son 10 yılda yüzde 16’lık bir artış var ve bunu daha da çok önemsiyorum." dedi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, ayağına çizmeleri giyerek çeltik tarlasına girdi. Bayraktar, çeltik hasat makinesinin direksiyonuna geçerek bir süre çeltik hasadı yaptı. Bayraktar, hasat programından sonra, beraberindeki heyet ile sel felaketinde zarar gören alanları gezdi ve mağdur çiftçilerin sorunlarını dinledi. Bayraktar, Gönen’deki bir otelde ziraat odaları başkanları ile birlikte kısa bir istişare toplantısı yaptıktan sonra Manyas ve Karacabey’e hareket etti.
 
 
 
 
 
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
23.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Şemsi Bayraktar, çeltik üretimi, TZOB
Link: Çeltik üretimini henüz talebi karşılayacak seviyeye getiremedik




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız