Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Buğday, Arpa  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 IcerikbannerUrl


Güzel havalar mısırı ucuzlattı

Olumlu hava koşulları ve güçlü dolar mısır fiyatlarını son dört yılın en düşük seviyesine getirdi. Fiyatlardaki düşüş, geçen yıl 1.5 milyon ton mısır ithal eden Türkiye için iyi haber.

İSTANBUL - Bu yıl emtia fiyatlarında yaşanan aşağı yönlü hareketi en çok hisseden ürünlerden mısırda düşüş trendi hızlandı. Dünyanın en büyük mısır üreticisi olan ABD’de mısır üretimini yükselmesi ve ülkenin orta batı bölgelerinde yaşanan don olayının etkisinin sınırlı kalması fiyatların son dört yılın en düşük seviyesine inmesine neden oldu. Havaların iyi seyretmesinin yanında güçlü dolar da mısır fiyatının aşağı yönlü hareketini destekliyor. ABD Tarım Bakanlığı’nın (USDA) açıklamasına göre 21 Eylül itibariyle ülkede mısır hasadının yüzde 7’si toplandı. Geçtiğimiz haftaki yüzde 4’ün üzerinde gerçekleşen ürün alımı ve Ofis’in açıklamasında ürünün yüzde 74’ünün ‘mükemmel’ durumda olduğunun belirtilmesi fiyatlardaki geri çekilmeyi hızlandırdı.
 
Chicago Ticaret Borsası’nda (CBOT) aralık teslimi mısırın fiyatı önceki gün yüzde 1.4 düşerek 3.25 dolar/buşel seviyesine indi. En çok işlem gören mısır kontratının fiyatı 29 Haziran 2010’dan bu yana en düşük seviyeye gelirken, mısır fiyatlarının yılbaşından bu yana kaybı yüzde 23’e ulaştı. USDA, 1 Eylül’de başlayan yeni sezonda ülkede mısır rekoltesinin 14.39 milyar buşel (1 buşel=36.7 kg) olmasını bekliyor. Mısırda, teknik görünüme bakıldığında düşüş trendi devam ediyor. Uzmanlara göre 3.23 dolar seviyesi önemli bir destek seviyesi olmakla birlikte, bu seviyenin kırılması halinde fiyatların 3.21 dolar seviyesine inebileceği belirtiliyor. Türkiye için iyi haber Mısır fiyatlarındaki gerileme Türkiye için iyi haber. Ülkemizde 2008’den sonraki yıllarda üretim miktarı, ülke ihtiyacını karşılayacak düzeyde artış gösterdi. Bu yüzden Türkiye’de mısır ithalatı 2008 sonrasında azalmaya başladı. Ancak TUİK verilerine göre Türkiye’nin mısır ithalatı, son yıllarda yeniden güçlendi. 2012 yılında 800 bin tona olan ithalat geçtiğimiz yıl yaklaşık 1.5 milyon tona ulaştı.

Buğday ve soya da düşüşte


Mısır fiyatlarının yanında buğday ve soya fasulyesi fiyatlarında da gerileme var. Elverişli hava şartlarının etkisiyle üretimin artması buğday fiyatlarının CBOT’da 4.6950 dolar/buşele gerilemesine yol açtı. USDA’ya göre buğday ekiminin yüzde 22 sinin gerçekleşmesi beklenirken yüzde 25’inin bitirilmiş olması ve ülkede olumlu giden hava şartları buğday fiyatının aşağı yönlü hareketini desteklemeye devam ediyor. Brezilyadaki buğday hasatının ise, birkaç haftadır iyi giden olumlu yağışlar ile yüzde 40’ının bitirilmiş olması buğday arzını destekliyor. Ancak Doğu Avrupa ve Balkanlarda son günlerde yaşanan aşırı yağışlar kış aylarında gerçekleşecek buğday ekimlerini risk altına sokuyor. Uzmanlara göre buğday fiyatları da dip arayışında. Uzmanlar, fiyatların 4.7575 dolar seviyesinin altına düşmesi halinde fiyatların ilk olarak 4.7175 ve sonrasında 4.6725 Hava koşulları ve güçlü doların etkisiyle mısır fiyatlarının dip arayışında olduğu belirtiliyor. AgriVisor tarafından yapılan analize göre bir ons altının aldığı buşel bazında mısır miktarı yaklaşık 40 yılın en yüksek seviyesinde. AgriVisor’ın hesaplarına göre şu an 1 ons altın (28 gram) 370 buşel mısır alabiliyor. Bu oran, kayıtların tutulduğu Aralık 1975’ten bu yana altın lehine en yüksek rakam. Mısır fiyatları yılbaşından bu yana %23 değer kaybederken, altın fiyatları 2014’te %1.6 prim yaptı. Analistlere göre altın-mısır rasyosu mısır fiyatlarının dip aradığını gösteriyor. Analistlere göre, fiyat düşüşleri etanol ve yem üreticilerinin talebini artırabilir ve mısırın fiyatını yukarı doğru destekleyebilir. seviyesini deneyebileceğini belirtiyorlar. Kasım vadeli soya fasulyesinin fiyatı da, dört yılın en düşük seviyesi olan 9.3825 dolara kadar geriledi.

Dünya mısır pazarı

Dünyada en büyük mısır üreticisi ABD’dir. Bu ülkeyi Çin ve Japonya takip ediyor. Diğer büyük üreticiler arasında Brezilya başı çekiyor. Tüketime bakıldığında en büyük tüketiciler ABD ve Çin. Bu ülkeleri AB, Brezilya, Meksika ve Hindistan takip ediyor. En büyük ihracatçılar ABD, Arjantin ve Brezilya iken, en büyük ithalatçı- Japonya. Çin, AB, Güney Kore, Mısır ve Meksika da önemli ithalatçılar arasında bulunuyor.

‘Altın-mısır rasyosu’ fiyatlarda dip sinyali veriyor

Hava koşulları ve güçlü doların etkisiyle mısır fiyatlarının dip arayışında olduğu belirtiliyor. AgriVisor tarafından yapılan analize göre bir ons altının aldığı buşel bazında mısır miktarı yaklaşık 40 yılın en yüksek seviyesinde. AgriVisor’ın hesaplarına göre şu an 1 ons altın (28 gram) 370 buşel mısır alabiliyor. Bu oran, kayıtların tutulduğu Aralık 1975’ten bu yana altın lehine en yüksek rakam. Mısır fiyatları yılbaşından bu yana %23 değer kaybederken, altın fiyatları 2014’te %1.6 prim yaptı. Analistlere göre altın-mısır rasyosu mısır fiyatlarının dip aradığını gösteriyor. Analistlere göre, fiyat düşüşleri etanol ve yem üreticilerinin talebini artırabilir ve mısırın fiyatını yukarı doğru destekleyebilir.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
25.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: mısır, buğday, soya, fiyat, ucuz
Link: Güzel havalar mısırı ucuzlattı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız