Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Çavdar, Yulaf  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Ticaret-Pazarlama
 Ticaret-Pazarlama
 Tohum-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Un ve makarna sanayi
 Yem Sanayi
 İhracat-İthalat
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 

 
Çiftçi, girdi maliyetlerinin yüksekliğinden şikayetçi
 
YOZGAT - Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat’ta hububat hasat dönemi başladı. Çiftçiler verimden memnun olsa da girdi maliyetlerinin yüksek olmasından şikayet ediyor.

Yozgat’ta hububat hasadı


Yerköy ilçesi Orhan köyünde yaklaşık 200 dekar hububat hasadı yapan Hasan İnan, verimin önceki yıllara göre iyi olduğunu belirterek, ancak mazot ve gübre fiyatlarındaki artışın sıkıntıya soktuğunu söyledi. İnan, "Biz yıllardır çiftçilik yapıyoruz. Hasat zamanımız bugünden itibaren başladı. Hububat hasadında şu an için verimden memnunuz. Fakat mazot, gübre ve diğer girdiler pahalı. Allah veriyor ama devlet buğdayımıza maliyeti kurtaran fiyat vermediği için mağdur oluyoruz. Şu zaman olmuş daha buğdayımızın fiyatı açıklanmadı." dedi.

Yılın 12 ayı boyunca çiftçi hasat dönemini beklediğini vurgulayan İnan, "Buğdayımız para etmiyor. Tarım Bakanımız şu zaman olmuş daha fiyat açıklamadı, biz de kaça satacağımızı bilmiyoruz. Perişanız, gerçekten mağdur durumdayız. Mazot çıkmış 4,50 liraya, gübre almış başını gitmiş. Devletimiz biz çifçileri gerçekten zor durumdayız." şeklinde konuştu.

"ÇİFTÇİLER 11 YILDIR GERİ GİDİYOR"

Çiftçilerin 11 yıldır ileri gitmesi kalkınması gerekirken sürekli geri gittiğini ve borçlandığını söyleyen İnan, sözlerine şöyle devam etti: "Çiftçiler olarak girdilerin pahalı olması nedeniyle aldığımız ürünler bizleri kurtarmıyor. Ben borçlandım, borcumu ödemek için traktörümü satmak zorunda kaldım. Daha önce 15 bin TL’ye sattığım eski traktörümü şimdi 20 bin liraya alamıyorum. Yeni traktöre de zaten gücümüz yetmiyor, çiftçinin hali böyle. Tarım Bakanlığı destek veriyor, destek yerine mazot, gübre ve diğer maliyetlerin fiyatlarını düşürsün bak o zaman çiftçi nasıl kalkınacak."

Biçerdöver sahibi Halil Cesur da benzer ifadeler kullanarak şöyle dedi: "Bölgemizde hasat dönemi başladı. Kurak geçen yaz dönemi nedeniyle verim pek iyi değil normal. Gübre ve mazot fiyatlarının yüksek olması biz çiftçileri mağdur ediyor. Hububatta istenilen düzeyde verim olmadığı için biz de ucuz biçiyoruz. Bu sefer de biz zarar ediyoruz. Mazot pahalı. Biz şu an 8 -9 liraya ekin biçiyoruz. Geçen yılda aynı fiyata biçim yapıyorduk. Geçen yıl mazotu 3,5 liraya alıyorduk, bu sene mazot şu an 4,5 ile 4,6 lira, biz içinden çıkamıyoruz."

Biçerdöver şoförü Recep Yılmaz ise 20 yıldır biçerdöver şoförlüğü yaptığını belirterek, "Sigortam yok, Bağkur'um yok. Kalp hastasıyım, bu tozda 2 kez anjiyo oldum. Sayın Başbakanımız dışardaki insanlara sahip çıkıyor da kendi memletindekilere neden sahip çıkmıyor. Böyle mağdurlara yardımcı olsunlar." diye konuştu.(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
07.07.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Yozgat hububat hasadı,Çiftçi, girdi maliyetleri
Link: Çiftçi, girdi maliyetlerinin yüksekliğinden şikayetçi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız