Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Mısır, Darı »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Ticaret-Pazarlama
 Örgütler
 Tohum-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 İyi tarım uygulamaları
 Yetiştirme teknikleri
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Yemeklik mısır
 Un ve nişasta sanayi
 Yağ sanayi
 Yem sanayi
 Etanol-Biyodizel
 İhracat-İthalat
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
 


"Türkiye'de 35.7 ton hububat üretildi"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, dünyada yıllık 1 trilyon dolar değerinde 1,3 milyar ton gıdanın israf edildiğini belirtti. Mirmahmutoğulları, Türkiye'de 37.5 ton hububat üretildiğini söyledi.
 
ANKARA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Hububat Tedarikçileri Derneği (HUBUDER) tarafından Hilton Otel'de gerçekleştirilen Hububat Piyasalarının Geleceği ve Hububat Ticaretinin Türkiye Mamul Madde İhracatındaki Rolü konulu toplantıda yaptığı konuşmada, ülkelerin gündemindeki en önemli konulardan birinin gıda güvenliği olduğunu söyledi.

Vedat Mirmahmutoğulları, yılda yaklaşık 1 trilyon dolar değerinde 1,3 milyar ton gıdanın israf edildiğini bildirdi.

Tarım arazilerinin miras yoluyla parçalanmasının sektör açısından büyük sorun teşkil ettiğini belirten Mirmahmutoğulları, yaptıkları düzenlemelerle bunun önüne geçmeye çalıştıklarını anlattı.

Mirmahmutoğulları, fosil kaynakların her geçen gün azalması nedeniyle bazı gıda ürünlerinin enerji üretiminde kullanıldığına dikkati çekerek, ABD'de üretilen mısırın yüzde 40'ının biyoetanol yapımında kullanıldığını kaydetti.

Türkiye'nin tarımsal üretimde son 10 yılda ciddi yol aldığını dile getiren Mirmahmutoğulları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu alanda verdiği desteklerin devam edeceğini söyledi.

Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Mesut Köse de Türkiye'nin kendine yetecek hububatı fazlasıyla ürettiğini belirterek, üretimin bir kısmının da dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç edildiğini ifade etti.

Dünyada artan nüfusa bağlı olarak gıda ve enerji ihtiyacının arttığını vurgulayan Köse, "İnsan ve hayvan beslenmesinde kullanılan hububat gittikçe daha yüksek oranda enerji üretiminde kullanılıyor. Dünyada üretilen hububatın yaklaşık 1,1 milyar tonu insan beslenmesinde, 825 milyon tonu hayvan beslenmesinde, 314 milyon tonu da enerji üretiminde kullanılıyor. Gün geçtikçe daha değerli hale gelen hububat, bir yatırım aracına dönüştü" diye konuştu.

Köse, küresel gıda güvenliğine ilişkin kaygıların devam ettiğini belirterek, dünya nüfusunun yaklaşık 8'de 1'inin yetersiz beslenme sorunuyla karşı karşıya olduğuna işaret etti. Uluslararası Hububat Konseyi verilerine göre, geçen yıl 655 milyon ton olan dünya buğday üretiminin bu yıl 698 milyon tona ulaştığını belirten Köse, şöyle devam etti:

"2012'de 863 milyon ton olan mısır üretiminin 950 milyon tona, 469 milyon ton olan pirinç üretiminin 471 milyon tona, 130 milyon ton olan arpa üretiminin ise 143 milyon tona ulaşması bekleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu tahminlerine göre, bu yıl ülkemizde tüm zamanların en fazla hububat üretimi gerçekleştirildi. Toplam üretim 37,5 milyon ton oldu. Bu yıl TMO tarafından yaklaşık 2 milyon ton buğday, 1 milyon 400 bin ton mısır olmak üzere 3 milyon tonun üzerinde müdahale alımları yapıldı."

"Türkiye tahıl açığı olan bir ülke değildir"

HUBUDER Başkanı Gülfem Eren, tarım sektöründeki en önemli oyunculardan olan hububat tüccarlarının temsil edilmesi, sektörün sorunlarının kamuoyu ve kamu kurumları ile paylaşılması amacıyla kurdukları derneğin, bu alanda ilk bağımsız sivil toplum kuruluşu olduğunu söyledi.

Eren, sektördeki sorunlarının ancak yapıcı önerilerle çözülebileceğini vurgulayarak, "Farklı kültür ve inançlara sahip insanlar olsak da iş yaparken bütün farklılıkların bir tahıl tanesinin etrafında eriyip gitmesi, herkesin birbirini sevgi ve saygıyla olduğu gibi kabul etmesidir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de tahıl piyasasının sağlıklı işlemesinin, fiyat dalgalanmalarına fırsat vermeden piyasa dengelerini koruyacak politikalar izlenmesine bağlı olduğunu dile getiren Eren, şöyle konuştu:

"Türkiye tahıl açığı olan bir ülke değildir, aksine zaman zaman ihtiyaç fazlası tahılları ihraç etmektedir. Doğru kalite malın, doğru zamanlama ve fiyatla Türkiye'ye getirilmesi ve tedariğin piyasa dengelerini sağlayacak biçimde süreklilik arz etmesi konusunda hububat tedarikçilerine önemli rol düşüyor. 2050 yılı öngörülerine göre dünya nüfusunun hızla artmasına karşın, mevcut tarımsal arazilerin genişleme imkanlarının kısıtlı olması tüketicinin gıda güvenliğiyle ilgili kaygılarını artırıyor. İnanıyoruz ki önümüzdeki dönemde yüksek sermaye ve depolama imkanlarına sahip zahire tüccarlarının varlığı, arz talep dengelerinin kurulmasında ve ülke insanımızın gıda güvenliğinin sağlanmasında önemli rol oynayacaktır."

Toplantıya, Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Derya Pala, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği Başkanı Sait Koca, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Özmen ve sektör temsilcileri katıldı.

Toplantının açılışına geleceği duyurulan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise programa katılmadı. 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
27.12.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Vedat Mirmahmutoğulları, hububat, israf, gıda, HUBUDER
Link: 'Türkiye'de 35.7 ton hububat üretildi'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız