Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Soya  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Ticaret-Pazarlama
 Tohum-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Yemeklik soya
 Yağ sanayi
 Yem sanayi
 Biyodizel
 İhracat-İthalat
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
 


Araban Ovası'nda alternatif soya üretimi

Araban ilçesinde, alternatif ürün çalışmaları kapsamında ilk defa birinci ve ikinci ürün olarak soya üretimi yapıldı. Dağdancık köyünde üretici Ahmet Özsoy'a ait 130 dekar alanda birinci ürün, Ercüment Dai'ye ait 90 dekarlık alanda ikinci ürün olarak ekimi yapılan soyadan dekardan ortalama 250-350 kilogram ürün alındı.
  
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili Zeynel Güneş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Araban Ovası'nda alternatif ürün çalışmaları kapsamında birinci ve ikinci ürün olarak 210 dönüm alanda soya ekimi yapıldığını bildirdi. İlçede ilk kez soya ekimi yapıldığına dikkat çeken Güneş, şunları kaydetti: "Soya bitkisinin, diğer ürünlere göre daha az masraf gerektiği için özellikle ikinci ürün olarak çiftçilerimizin tercihleri arasına girebileceğini tahmin ediyoruz.
 
Bu yıl yapılan deneme ekimlerinden sonra soyanın ovada birinci ve ikinci ürün olarak kaliteli ve yüksek rekolte elde edilecek alternatif ürün olarak yetiştirilebileceğini tespit ettik. Adana Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitisi Müdürlüğünden alınan farklı soya türleriyle yapılan deneme ekimlerinde de bu bitkinin Araban ovasının toprağına ve iklimine uyum sağladığı ve iyi bir şekilde yetiştiği gözlendi. Soya hasadında ortalama 250-350 kilogram civarında verim alındı." Güneş, soyanın endüstri, sanayi, sağlık ve hayvan yemi gibi birçok alanda kullanıldığını, toprağa organik madde ve azot sağlamasıyla verimliliği arttırabilecek dönüşümlü ekimi yapılabilinen önemli bir bitki olduğunu anlattı. Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan da soyanın ilçenin toprak ve iklimine uyumlu bir ürün olduğunu söyledi. Soya üretiminden yüksek verim beklediklerini ifade eden Doğan, "Araban ovasında ürün çeşitliliği artarak devam ediyor. Tüm Arabanlı çiftçilerimizin de soya ekimi yapmalarını tavsiye ediyorum" dedi. Üretici Dai ise geçen yıl ilk defa alternatif ürün olarak yer fıstığı ektiğini ve yüksek ürün aldığını anlattı. Bu yıl da buğdayın ardından tarlasına soya ektiğini dile getiren Dai, "Hasadını yaptığım soyadan da yüksek kalite ve yüksek rekolte aldım. Bundan sonraki yıllarda da alternatif ürün arama ve ekimlerine devam edeceğim. Arabanlı tüm çiftçi arkadaşlarımın da benim gibi alternatif ürünlerden olan yer fıstığı ile soya ekimini devam ettirmelerini tavsiye ediyorum" diye konuştu.

 
 
 

Ekleme Tarihi
14.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Araban Ovası, alternatif soya üretimi, soya, üretim
Link: Araban Ovası'nda alternatif soya üretimi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız