Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Kanola  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Yağ sanayi
 Yem sanayi
 Biyodizel
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
 

Türkiye’de bitkisel yağ bitkisi yetiştirildiği halde ithalata devam ediliyor

ADIYAMAN (CİHAN)- Türkiye’nin, birçok bitkisel yağ bitkisinin yetiştirilebildiği ender bir ülke olmasına rağmen, halen bitkisel yağ ihtiyacını karşılamak için hammaddeyi ithal ettiği belirtildi.


        Adıyaman Üniversitesi Kahta Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet İnan, yağ bitkileri üretim alanlarının artırılmasında, GAP bölgesinin büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. İnan, GAP projesi tamamlandığında, 1.7 milyon hektar tarım alanının aşamalı olarak sulamaya açılması ile yağ bitkileri ekim alanı ve üretiminin büyük ölçüde artacağını ifade etti.

        Adıyaman Üniversitesi, bitkisel yağ üretiminde önemli kaynaklardan Kanola (Kolza)’nın ilin şartlarında yazlık ve kışlık çeşitlerinde verim ve kalitenin belirlenmesi için bilimsel araştırma gerçekleştirdi. Adıyaman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (ADYÜBAP) tarafından desteklenen 'Adıyaman Koşullarında Yazlık-Kışlık Kolza (Brassica sp.) Çeşitlerinde Verim ve Verim Ögelerinin Belirlenmesi' başlıklı proje kapsamında, dünyada ve Türkiye'de bitkisel yağ üretiminde kullanılan bitkilerden kanolanın, Adıyaman şartlarında yetiştirilmesinde verimliliği etkileyen faktörler araştırıldı.

        Adıyaman Üniversitesi Kahta Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet İnan, yürüttüğü proje kapsamında; Türkiye’nin farklı bölgelerinde faaliyet gösteren farklı firmalardan ve çok yaygın olarak kullanılan iki yazlık ve beş kışlık çeşit tohumluk kullanıldığını ve tohumların, Kahta Meslek Yüksekokulu çeşit bahçesine ekilerek, verimlilikleri ve etkileyen faktörler belirlendi.

        Yapılan araştırma ile ilgili bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Mehmet İnan, çalışmada Adıyaman/Kahta’da yazlık ve kışlık Kolza (Kanola) çeşitlerinin, kışlık olarak yetiştirilebileceği, yazlık çeşitlerde tohum veriminin 250-260 kg/da, kışlık çeşitlerde ise 230-240 kg/da civarında saptandığını belirtti. Yazlık çeşitlerde yetişme süresinin (180-200 gün), kışlıklara göre (200-210 gün) daha kısa, yağ oranlarının (yüzde 30-40) ve verimlerinin daha yüksek olması nedeniyle, yazlık çeşitlerin tercih edilmesi gerektiği sonucuna varıldığını aktardı. İnan, özellikle sulanabilen alanlarda yazlık çeşitlerinin erken hasat edilmesi, ikinci ürün tarımı açısından önemli olduğunu belirtti.

        Yrd. Doç. Dr. Memet İnan, Kolza olarak bilinen“Kanola” bitkisinin, bitkisel yağ olarak insanların beslenmesinde, yağı alındıktan sonra geri kalan küspesi hayvan yemlerinde ve tohumdan elde edilen yağ, teknolojide özellikle biodisel üretiminde, tüm dünyada geniş alanlarda üretimi yapılan bir bitki olduğunu belirtti.

         CİHAN
alt
alt

Ekleme Tarihi
14.11.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: bitkisel yağ ,kolza,kanola
Link: Türkiye’de bitkisel yağ bitkisi yetiştirildiği halde ithalata devam...




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız