Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Ocak 2025 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Şeker Pancarı »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum-Çeşit
 Tohum-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Hasat-Depolama
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Şeker sanayi
 Yem sanayi
 Etanol, alkol
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
Avrupa şekerde kotayı kaldırıyor 


Avrupa şekerde kotayı kaldırıyor

BU yıl Londra’da 22’ncisi düzenlenen Uluslararası Şeker Organizasyonu’nun (ISO) ana teması “AB şeker üretimine yönelik kota” uygulaması oldu.


Toplantıda yapılan değerlendirmelerde, AB’nin 1970 yıllarından bu yana uyguladığı dışa kapalı, pancar ve şeker üretiminin sübvanse edildiği şeker rejimini, dünya ile entegre hale getirmek, Dünya Ticaret Örgütü taahhütleri ve özellikle şekeri hammadde olarak kullanan gıda sanayiinin rekabetçi fiyatla şeker taleplerini karşılamak için 2006 yılında reform stratejisinin uygulamaya konulduğu ifade edildi. Bu strateji doğrultusunda AB’de, pancar verimi, ölçek ekonomisi ve coğrafi şartlar açısından rekabetçi olamayacak ülke ve üreticilerin şeker sektöründen teşvik edilerek çıkmaları ile şeker üretim maliyetlerinin, dünya ile rekabet edebilir bir düzeye gelmesinin sağlandığı belirtildi.

83 FABRİKA KAPATILDI
AB genelinde 83 fabrikanın kapatılarak sektörden çıkması ve aynı dönemde pancar üreticilerinin verimliliklerini yüzde 40 artırdığı, böylece dünya fiyatlarıyla rekabet eden şeker üretimi için önemli mesafeler alındığı konferans sırasında paylaşılan konulardan biriydi. 2006’da ilk adımları atılan ve bugün son aşamasına gelinen reform süreci kapsamında ekonomik olarak değer yaratmayan net ihracatçı konumdan, kontrollü olarak ithalatçı konuma gelindi. Şu anda 26 adet rafineri AB dışından ithal ettikleri ham kamış şekerini işleyerek AB pazarına sürüyor Kongrede, 2017 yılında sona erecek kota uygulaması sonrası da değerlendirildi. AB’de pancar verimini artırmak için yapılacak çalışmalar anlatıldı ve şeker ithalatına konu gümrük vergilerinin kaldırılması istendi.

TÜRKİYE İZLİYOR
Uluslararası Şeker Örgütü konferansına katılan Şeker Kurumu Başkanı Hüsnü Tekin, toplantıya ilişkin yaptığı değerlendirmede; AB’nin kota uygulamasının kaldırılması yönünde yapmış olduğu reformu çok yakından takip ettiklerini belirtti. Tekin, 2001 yılında Şeker Kanunu’nun çıktığını ve 2012 yılında da stratejik plan hazırladıklarını hatırlattı. Türkiye şeker sektörünün dünya ile rekabet edebilmesi açısından önünde hiçbir engel olmaması gerektiğini ifade eden Hüsnü Tekin; 2017 yılında kalkacak olan kota uygulamasının Türkiye’ye olası etkilerini de değerlendirdiklerini belirtti.

Kota uyarısı: Sadece Türkiye’de kalacak
NİŞASTA ve Glikoz Üreticileri Derneği Başkanı Rint Akyüz, 2017 de kota uygulaması AB’de kalktıktan sonra, dünyadaki tek kota uygulanan ülkenin Türkiye olacağını vurguladı. Akyüz; bu yapıyı uzun süre sürdürmenin mümkün olamayacağını, buna istinaden şeker fabrikalarının özelleştirme sürecini bir an evvel tamamlayarak, serbest rekabet ortamının sağlanması gerektiğinin altını çizdi.









http://www.hurriyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
30.11.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Avrupa şekerde kotayı kaldırıyor
Link: Avrupa şekerde kotayı kaldırıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız