Batı Afrika’da bulunan Senegal’de en çok üretilen tarım ürünlerinin başını yer fıstığı çekiyor.
Büyük kısmını ihraç eden Senegalliler, kalan kısmı ise iç piyasada tüketiyor. Bu ülkede fıstığı farklı kılan ise kumda çift kavrulmuş olması.
Başkent Dakar sokaklarında hemen her köşe başından kumda kavrulan fıstığın kokusu yayılıyor. Atlantik Okyanusu sahillerinden alınan sahil kumunu kullanan fıstık satıcısı kadınlar, mangallarına doldurdukları bir miktar kumla hazırladıkları fıstıkları kavuruyor ve müşterilerine böyle sunuyor.
İşsizliğin yüzde 50’ye yakın olduğu ülkede, fıstık satıcılığı bu açıdan önemli bir gelir kaynağı olarak kullanılıyor.Yerel dilde ‘ataya’ adı verdikleri çayın yanında çerez olarak yedikleri fıstık Senegallilerin de vazgeçilmez tutkusu. Hatta çoğu yoksul Senegallinin öğle öğünü sadece fıstıktan oluşuyor.
Ülkede yaşayan Türkler de fıstığın adeta bağımlısı olmuş. Senegal’de 5 yıldır yaşayan Mehmet Akif Gümüş adlı Türk vatandaşı, kumda kavrulmuş fıstığı ailecek çok sevdiklerini ve her akşam evine götürdüğünü söylüyor. Çaylarını yudumlarken çerez niyetine yediklerini dile getiriyor.