Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Aralık 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Yerfıstığı  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Yağ sanayi
 Yemeklik yerfıstığı
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


Bu teşvik lisanslı depoculuğun önünü açacak

Türk tarımında devrim olarak nitelenen lisanslı depoculuğun önünü açacak yeni bir teşvik önerisi getirildi.

İZMİR - Lisanslı depolara üretici ve tüccarın ilgisini artırarak, bu depoların önünü açacak yeni bir teşvik önerisi gündeme geldi. Lisanslı depoculuk şirketleri, sistemin yaygınlaşması amacıyla depolama maliyetlerinin bir kısmının karşılanmasını ya da depolama maliyetinin tamamının 3 ay için karşılanmasını talep ediyor. Bu desteğin belli bir yıl olarak verilmesi için götürülen öneri, ilgili bakanlıklar tarafından sıcak karşılanırken, Bakanlar Kurulu’na girme aşamasına geldi. Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası Başkanı Barış Kocagöz, gerek üretici, gerek çırçırcının, tüccarın, iplik fabrikasının lisanslı depoculuk sistemini kullanması için bir ivmeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Aynı zamanda çok ortaklı pamuk lisanslı depoculuk şirketi ELİ- DAŞ’ın Yönetim Kurulu Başkanı olan Barış Kocagöz, “Bu ihtiyacın sadece biz değil Türkiye’de bugüne kadar kurulan bütün 8 lisanslı depo şirketi aynı kanıdayız. Bu konuda görüşlerimizi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı’na ilettik. Depolama maliyetinin bir kısmının karşılanması ya da depolama maliyetinin tamamının sadece örneğin 3 ay için destek olarak karşılanması, belli bir yıl için bu desteğin verilmesi önerisini götürdük. Öneriye sıcak bakıldı” dedi.

Kocagöz, 6 aydır bu öneriyle ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığı önderliğinde izleme ve toplantı organizasyonları yapıldığını, Bakanlar Kurulu’na girme aşamasına kadar geldiğini söyledi. Ekonomi Bakanlığı ile Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın desteğinin alınmasının beklendiğini vurgulayan Kocagöz, son toplantıda bu desteğin verilmesi kararının çıkmasını ümit ettiklerini belirterek, “Bu kararın Türkiye’deki lisans depoculuk sisteminin kullanımını, sistemin içine tarafl arın girmesini, aktif olarak kullanarak Türk tarım piyasasında devrim yaratmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Borsalar olarak bugüne kadar lisanslı depoculuk konusunda ellerinden geleni yaptıklarını, en az 3 yıl en fazla 5 sene bu uygulamanın yapılması halinde tarafl arın bu sistemin kendileri için ne kadar önemli ve elzem olduğunu göreceklerini ifade eden Kocagöz, “Bu oluşum tarımda devrim olacak kadar büyük bir girişim olmasına rağmen ne yazık ki bir bebek. Ekonomide yeni bebek projelerin, büyütülmesi, yürüyor hale gelmesi, hatta koşuyor olması zaman alıyor. Mevzuatla ilgili epey yol alındı” dedi.

Hedef yarıda kaldı

Kocagöz, pamuğun depoda beklemesiyle gelişen birtakım renk kaymalarında klasmanların değişiminin söz konusu olabildiğini, sağlıklı bir ayırma yapmak için bunların düzeltilmesi gerektiğini ifade etti. Bunun dışında üreticilerle ilgili ilişkilerde birtakım kolaylıklar getirdiklerini vurgulayan Kocagöz, daha önce balya başına bir senet uygulaması olduğunu, ancak bakiyelerde problem yaşandığı için bir kilograma bir elektronik senet öneril eri olduğunu söyledi. Kocagöz, geçen yıl kurdukları lisanslı depoya 5 bin ton pamuk koymayı hedefl erken, ancak 2.500 ton konulabildiğini, şirketin kendini çevirebilmesi için en az 15 bin ton pamuk konulması gerektiğini kaydetti.

Bankalarla protokol imzalayacağız

Elektronik platform çalışmaları hakkında da bilgi veren Kocaoğlu, “Bankalarla protokol hazır hale geldi. Önümüzdeki ay ilk protokolleri imzalayacağız. İmzalandığında platformun müşterileri bankalar tarafından tespit edilecek ve borsamızdaki ajanlar vasıtasıyla bankalar, üreticiler işlem yapabilecek” dedi. Kocagöz, TOBB önderliğinde Türkiye elektronik tarım platformunun kuruluşuyla ilgili çalışmaların başladığını, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın önderliğinde tüm tarımsal platformların tek platformda toplanmasının bir yıl içinde tamamlanmış olacağını vurguladı. Kocagöz, “Türkiye lisans depo ve elektronik tarım ticaretiyle dev bir adım atarak, çağdaş Türkiye’ye yakışan sistemlere kavuşmuş olur” diye konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
19.06.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: lisanslı depoculuk, Elidaş, Barış Kocagöz
Link: Bu teşvik lisanslı depoculuğun önünü açacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız