Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Yerfıstığı  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Yağ sanayi
 Yemeklik yerfıstığı
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


Yer fıstığı üreticiyi sevindirdi

Türkiye'nin yer fıstığı üretiminin yaklaşık yüzde 50'sinin karşılandığı Osmaniye'de, hasat sonuçları üreticinin yüzünü güldürüyor.

OSMANİYE - Türkiye'nin yer fıstığı üretiminin yaklaşık yüzde 50'sinin karşılandığı Osmaniye'de, hasat sonuçları üreticinin yüzünü güldürüyor.

Üretim alanının her yıl genişlediği ve kent ekonomisinde önemli bir yere sahip olan birinci ürün yer fıstığında ürün verimliği ve kalitesi, çiftçiyi sevindirdi.

Yer fıstığı Sanayici ve İşadamları Derneği (YERSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Enes Başpınar, AA muhabirine, yöre ekonomisinde önemli bir yeri olan ve dolaylı olarak 100 bine yakın kişinin geçimini sağladığı yer fıstığının bu yıl 130 bin dekara ekildiğini söyledi.

Yer fıstığında dönüm başına 350 ile 450 kilogram arası verim alındığını belirten Başpınar, kabuklu yer fıstığının kilogramının tüccarlar tarafından 3,25 ile 4,45 lira arasında satın alındığını ifade etti.

İklim koşulları ve toprak yapısı nedeniyle yer fıstığının üretiminin tamamına yakınının Çukurova yöresinde üretildiğine işaret eden Başpınar, "Bu yılki hasat sonuçlarına baktığımızda, hem ürün kalitesinin arttığını, hem de dönüm başına alınan verimin önceki yıllardan daha iyi olduğunu görüyoruz. Yer fıstığı eken çiftçilerimiz hasat sonuçlarından oldukça memnun. Yer fıstığında güzel bir sezon geçireceğimizi umuyorum" dedi.

Yer fıstığı sadece kuruyemiş değil

Yer fıstığının sadece kuruyemiş olmadığına dikkat çeken Başpınar, endüstriyel bir ürün olan yer fıstığının, çikolata, şekerleme, cezerye sektöründe kullanıldığını, ihtiva ettiği yüksek yağ oranı bakımından son yıllarda bitkisel ham yağ üretimi ve sabun yapımında kullanılmaya başlandığına işaret etti.

Başpınar, fıstığın kabuğunun dolgu maddesi, sunta ve katı yakıt yapımında da kullanıldığını, yaprağı ve posasının hayvan yemi olarak kullanıldığını kaydetti.

Üreticiden, tüccarlar tarafından alınan yer fıstığının kentte bulunan 12 fabrika ile 150'den fazla küçük tesiste işlenerek piyasaya sürüldüğünü aktaran Başpınar, "Çukurova ve diğer yörelerde üretilen yer fıstığının yüzde 80'i Osmaniye'de işleniyor ve yüzde 90'ı Osmaniye üzerinden pazarlanıyor. İşlenmiş ürünlerimizin çoğunluğu İstanbul'a gönderiyoruz, oradan da Anadolu'nun her köşesine ulaştırılıyor" diye konuştu.

Üretici memnun

Çiftçi Davut Şimşek de 900 dönüm tarlasına yer fıstığı ektiğini belirterek bu yılki hasat sonuçlarından memnun olduğunu dile getirdi.

Yer fıstığının Mayıs ayında ekildiğini Eylül ayında hasat edilmeye başlandığını belirten Şimşek, "Yer fıstığı bol su isteyen bir bitkidir. Sulama, gübre ve ilaç maliyeti bakımından diğer tarla bitkilerinden yüksek, getirisi de diğer tarla bitkilerine kıyasla yüksek oluyor. Yer fıstığının tarımını bilinçli yapan çiftçilerin kazancı yüksek olur" ifadelerini kullandı.

200 dönüm tarlasında yer fıstığı yetiştiren çiftçi Murat Kılıçarslan ise, bu yıl tarlasına hububat yerine yer fıstığı ektiğini ve kazancının hububata göre daha yüksek olduğunu söyledi.

Kaliteli ürün yetiştirildiği durumda yer fıstığına ilginin daha da artacağını savunan Kılıçarslan şunları kaydetti:

"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün eğitim çalışmaları var. Çiftçilerin de gayreti çok önemli. Daha iyi sonuç almamız için bilgilenmemiz ve çalışmamız gerekiyor. Çiftçilerin ürünü yetiştirmesi, koruması ve depolaması konusunda daha fazla bilinçlenmesi gerekiyor. Yörede yer fıstığı ekim alanının her yıl artış gösterdiğini görüyoruz, kalite ve ürün miktarı, bilinçli tarım yapmakla doğru orantılı." 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
08.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: yer fıstık, tarım, üretim, osmaniye, hasat, sevindirdi
Link: Yer fıstığı üreticiyi sevindirdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız