Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Tütün  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Tütün sanayi
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 

TÜTÜN ÜRETİCİSİNDE MARATON BAŞLADI

MANİSA (İHA) - Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde aralıksız 10 ay süreyle emek harcanan tütünde, üretimin ilk aşaması olan fide ekim çalışmalarına başlandı.


Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, Ege Bölgesi'nde üretime erken başlayıp, hasadını da erken bitirmekle bilinen İlçenin Tirkeş köyünü ziyaret ederek üreticilerle görüştü.

Köyde naylon seralar altında tütün fidesi yetiştirmek için fidan ocağı hazırlayan üreticilerin çalışmalarını inceleyen Okur, yaklaşık 10 aylık süreyle devam eden tütün üretim maratonuna başlandığını söyledi. Tütün üretiminin zor ve zahmetli bir iş olduğunu, bununla birlikte üretiminin de aylarca sürdüğünü anımsatan Başkan Okur, bu emeğe karşın tütüne verilen fiyatın yeterli olmadığını savundu. Yılın ayında başlayan üretimin Ekim ayı itibariyle sona erdiğini ve mahsulün tüccara teslim edildiğini ifade eden Okur, “Üreticilerimiz tütün fidanı yetiştirmek için ocakları hazırlamaya başladılar. Şubat ve Mart ayı fidanı büyütmekle geçecek. Nisan ayında bu fidanlar toprağa dikilecek. Daha sonra Mayıs ve Haziran aylarında çapalama işlemi yapılıyor. Temmuz ve Ağustos ayında dalından kırılan tütün yaprakları Eylül ve Ekim’de kurutulup satışa hazır hale getiriliyor. Üretim yaklaşık olarak 10 ay sürüyor” dedi.

Oda Başkan Okur, 5 yıl öncesine kadar üretimi azalan tütünde, kota uygulamasının kaldırılması, fiyatının da biraz yükselmesiyle hareketlilik görüldüğünü belirtti.
 
2012 yılında Türkiye’de en büyük üretim artışı gösteren bitkisel ürünün tütün olduğunu dile getiren Okur, şunları söyledi; “2011 yılına göre geçtiğimiz yıl yüzde 76,1'lik bir yükseliş gösteren tütün, tüketimdeki kısıtlamalara ve zam yüklerine karşın daha fazla alanda ekiliyor. Üretim artışında kota uygulamasının kalkması, fiyatın biraz artması ve sözleşmeli tarım modelinin uygulanması etkili oldu. İlçemizde 2013 sezonunda tütün ekmek için tüccarla sözleşme imzalamak isteyen 2 bin çiftçi, Ziraat Odası’na başvurarak çiftçilik belgesi aldı. Bu da bu yıl üretimin artacağına işaret ediyor. İlçemizde geçen yıl bin 600 üretici tütün ekmişti. Bu yıl 2 bin kişi ekecek. Tütün üretimi artıyor. Bu şartlar altında gelecek yıllarda üretim daha da artacak.”

Başkan Okur, tütünde başfiyatın geçen yıl 10 lira olduğunu, bu yıl ise 14 TL tahmin ettiklerini söyledi.

Ekleme Tarihi
27.01.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Tütün Üreticisinde Maraton Başladı
Link: Tütün Üreticisinde Maraton Başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız