Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Tütün  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Tütün sanayi
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 

Muş Ovası’ndaki tütün tarlalarında inceleme 


TÜBİTAK tarafından onaylanan ve 19 Mayıs Üniversitesi Bafra Meslek Yüksekokulu tarafından yürütülen Türk Tütünlerinin Genetik Çeşitliliğinin Belirlenmesi ve Farklı Teknolojik Özelliklere Sahip Hatların Tanımlanması Projesi kapsamında Türkiye’nin tütün haritası çıkarılacak.



TÜBİTAK tarafından onaylanan ve 19 Mayıs Üniversitesi Bafra Meslek Yüksekokulu tarafından yürütülen Türk Tütünlerinin Genetik Çeşitliliğinin Belirlenmesi ve Farklı Teknolojik Özelliklere Sahip Hatların Tanımlanması Projesi kapsamında Türkiye’nin tütün haritası çıkarılacak.

Bu kapsamda Güneydoğu Anadolu’da çalışmalarını tamamlayan Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necdet Çamaş ve ekibinin son adresi Muş Ovası. Necdet Çamaş, Muş İli ve Civarı Tütün Üreticileri Kooperatifi Başkanı Şeyhmus Solgun'dan yapılan ekimlerle ilgili bilgi aldı ve ürün verimliliğinin artırılması konusunda üreticileri bilgilendirdi.

Çamaş yaptığı açıklamada, yürüttükleri çalışmayla Türkiye'yi gezerek tütüncülüğü gözden geçirdiklerini belirterek, Doğu ve Güneydoğu'da üretilen tütünde kaybolan çok değerli menşeinin, yeniden kazanımını amaçladıklarını söyledi.

Hatay'dan başlayan çalışmaları kapsamında Adıyaman, Malatya, Diyarbakır, Batman, Mardin ve Bitlis'i gezdiğini ifade eden Çamaş, her bölgenin tütünüyle ilgili birer numune alarak, gen bankasına kazandırmak istediklerini belirtti.

Türkiye'nin tütünü ve tütüncülüğü yeniden ele alması gerektiğini belirten Çamaş, "Tütün, Türkiye'de 400 bin kişiyi, devlet adına 25 milyar lirayı, üretici bazında ise 500 milyon lirayı ilgilendiren bir sektör. Türkiye'de tütün üretilebilir 3,5 milyon hektar arazi var. Ama böyle bir üretim istemiyoruz. Bunun 200 bin hektarını düzgün bir şekilde kullanıp, kendi iç tüketimimiz ve ihracata gönderdiğimiz küçük kıtalı tütünü yapmış olsak, bizim için yeterli" diye konuştu.

Türkiye genelinde yapılan tütün araştırmaları ve yapılacak yeni araştırmalarla tütün, ülke ekonomisine katkı sağlayacak duruma getirilecek.








http://www.tarimtv.gov.tr

Ekleme Tarihi
02.08.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: tütün tarlalarında inceleme ,Muş
Link: Muş Ovası’ndaki tütün tarlalarında inceleme




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız