Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Tütün  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Tütün sanayi
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 

Tütün tarımı 350 bin kişiye geçim kaynağı sağlıyor
 
 
İZMİR - Türkiye’de yaklaşık 350 bin kişinin geçim kaynağı olan tütün tarımı, yılda yaklaşık 450 milyon dolar ihracat getirisi sağlıyor.
 
Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Mahmut Özgener, 2023 yılında dünyanın ilk beş tarım ülkesi arasında yer almayı hedefleyen Türkiye’nin bu hedefe ulaşmasına katkıda bulunacak en önemli tarımsal ürünlerden birinin tütün olduğunu söyledi. Tütün tarımının ihracat açısından önemine dikkat çeken Özgener, Türkiye’de yaklaşık 85 bin tütün çiftçisinin bulunduğunu, yaklaşık 350 bin kişinin geçimini tütüncülükten sağladığını kaydetti. Üretilen tütünün büyük kısmının ihraç edildiğini dile getiren Özgener, şu bilgileri verdi: “Türkiye, oryantal tütün üretiminde dünyada 1. sırada yer alıyor. Aynı zamanda dünyada en fazla tütün ihracatı gerçekleştiren ilk 10 ülke arasındayız. Bugün Türkiye, 48 ülkeye tütün ihraç ediyor. 2013 yılında tütün ihracatı yaklaşık 450 milyon dolar seviyelerinde. Bu rakamları korumak ve daha yukarılara taşımak, 2023 Türkiye İhracat hedeflerimize ulaşmak için çok önemli.”
 
Türk tütününün küresel rekabetçiliğinin korunması gerektiğini vurgulayan Özgener, “Yüz binlerce çiftçinin geçim kaynağı ve milyonlarca dolar ihracat getirisi olan tütün tarımı sosyo-ekonomik açıdan da büyük öneme sahip. Bu bağlamda, Tarım Bakanlığımızın da büyük takipçisi ve destekçisi olduğu bilinen ‘iyi tarım uygulamalarını’ tütün tarımında da yaygınlaştırmaya gayret göstermeliyiz. Böylece, oryantal Türk tütününün global pazarda rekabetçiliği artacak; ihracata ve istihdama verdiği destek büyüyecektir. Tütün Kontrolü Taraflar Konferansında, özellikle tütün yetiştirmeyen ülkelerin gündeme taşıdığı, üretime getirilmek istenen dayanaksız yasak ve sınırlama önerilerine karşı, Türk tütüncüsünü ve tütün ihracatımızı korumak hepimizin ulusal görevidir.” diye konuştu.(CİHAN)
 

Ekleme Tarihi
17.05.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Tütün tarımı, tütün
Link: Tütün tarımı 350 bin kişiye geçim kaynağı sağlıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız