Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Kasım 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Fig, Yonca »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum-Çeşit
 Tohum-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Yem sanayi
 Kaba yem-Silaj
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
pamuk 


Türk pamuğunda "Better Cotton" dönemi başlıyor
 
Levi’s, IKEA, Nike, H&M, Adidas, Marks&Spencer gibi tekstil devlerinin aradığı 'Better Cotton' (Daha iyi pamuk) uygulamasına geçmek için çalışmalar başladı.

İZMİR - Türk pamuğunun üretiminde yeni dönem başlıyor. Levi’s, IKEA, Nike, H&M, Adidas, Marks&Spencer gibi tekstil devlerinin aradığı 'Better Cotton' (Daha iyi pamuk) uygulamasına geçmek için Türkiye'nin yaptığı başvurunun kabul edilmesinin ardından, Ulusal Pamuk Konseyi’nin önderliğinde Better Cotton uygulaması için çalışmalar başladı. Türkiye’de bu çalışmaları yürütmek amacıyla İyi Pamuk Uygulamaları Derneği'nin (İPUD) kuruluş çalışmaları sürüyor. Better Cotton standartlarına sahip pamuğun hem arzının hem de talebinin yaratılmasında önemli bir role sahip olacak dernek, kuruluşunun tamamlanmasıyla Better Cotton Initiative ile Stratejik Ortaklık Anlaşması imzalayacak. Dernek, Türkiye’de 2013 yılı hasat dönemi için "Better Cotton"’ standardında 13 bin ton lif pamuk üretimini hedefliyor. Bu hedefe ulaşabilmek için Aydın, Kahramanmaraş, Hatay, Adana, Gaziantep, Mardin, Şanlıurfa, Şırnak’ta yaklaşık 8 bin hektarlık ekili alanda, 7 uygulama ortağı ve 310 üretici ile çalışmaya devam ediyor.

İPUD Ülke Yöneticisi Şükran Bayçura, kurucu üyeleri Ulusal Pamuk Konseyi, Tariş Pamuk Birliği, Sanko Tekstil, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, İzmir Ticaret Borsası, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ile Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası olan İPUD’un kuruluş çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.
 
2011’de pamuk ve tekstil sektörünün önde gelen kurumlarından Orta Anadolu ve Sanko’nun girişimleri ve Ulusal Pamuk Konseyi’nin liderliği ile merkezi İsviçre’de olan Better Cotton Initiative ile ilk görüşmelerin başlatıldığını hatırlatan Bayçura, "Buradaki amaç Türkiye’deki pamuk üretiminin daha sürdürülebilir hale gelmesinin sağlanması ve bu standartlara sahip pamuğu Türkiye’de üreterek bu konuda tekstil sektörünün dışa bağımlılığının azaltılmasıydı. Görüşmelerin ilerlemesi ve paydaşların katılımının artmasıyla Türkiye’de ‘Better Cotton’ standartlarında pamuk üretmek için en uygun yolun bir sivil toplum örgütlenmesi ile olabileceğine karar verildi" dedi.

BCI ile stratejik ortaklık anlaşması imzalanacak

Derneğin kuruluşunun tamamlanmasıyla Better Cotton Initiative (BCI) ile Stratejik Ortaklık Anlaşması imzalayacağını vurgulayan Bayçura, "Dernek, Türkiye’de ‘Better Cotton’ standardında pamuk üretilmesi için üreticinin eğitilmesi, desteklenmesi ve kontrol edilmesini sağlayacak, tedarik zincirinin önemli aktörlerinden çırçırcıların bu pamuğu diğer pamuktan ayrı bir şekilde işlemesi için ihtiyacı olan eğitim ve desteği vermek ve kontrolleri yürütmek konusunda önemli sorumlulukları olacak, sektörün diğer oyuncularının ‘Better Cotton’a ulaşımı konusunda destek sunacak" diye konuştu. Derneğin Türkiye’de birçok paydaşla işbirliğine giderek sürdürülebilir pamuğun ana ticari ürün haline gelmesini ve yaygınlaşmasını sağlamayı amaçladığını anlatan Bayçura, dolayısıyla İPUD’un‘Better Cotton’un hem arzının hem de talebinin yaratılmasında şimdiden önemli bir role sahip olduğunun altını çizdi.

Bu yıl için hedef 13 bin ton lif pamuk üretimi

Derneğin Türkiye’de 2013 yılı hasat dönemi için ‘Better Cotton’ standardında 13 bin ton lif pamuk üretimini hedeflediğini vurgulayan Bayçura, bu hedefe ulaşabilmek için Aydın, Kahramanmaraş, Hatay, Adana, Gaziantep, Mardin, Şanlıurfa ve Şırnak’ta yaklaşık 8 bin hektarlık ekili alanda, 7 uygulama ortağı ve 310 üretici ile çalışmaya devam ettiğini belirterek, "Bu çalışmalar süresince Better Cotton üretiminin temel konuları olan toprak ve ürün sağlığı, pamukta entegre mücadele yöntemleri, yasal zirai ilaç kullanımı, zirai ilaçların doğru, bilinçli ve gerekli miktarda kullanımı, su kullanımının optimizasyonu, temiz ve kaliteli lif için doğru toplama yöntemleri, işçi sağlığı güvenliği ve örgütlenmesi, çocuk işçiliğinin önlenmesi gibi konularda üreticilerimiz bilinçlendiriliyor ve uygulamalarını bu yönde yapmaları konusunda destekleniyorlar. Tüm bu çalışmaların sonucu olarak İPUD Türkiye’de pamuk üretimini, pamuğu üreten kesimler için, pamuğun yetiştirildiği çevre için ve sektörün geleceği için ‘daha iyi’ bir hale getirmek amacını taşıyor" diye konuştu.


Better Cotton Türkiye’ye rekabet avantajı sağlayacak

Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz de önderlik yaptıkları ‘Better Cotton’ uygulamasının ilk pilot üretimlerinin başlatıldığını hatırlatarak, "Bu organizasyonu yürütmek üzere "İyi Pamuk Uygulamaları Derneği" kurulması kararlaştırıldı ve borsamız kurucu üyelerden biri oldu. Derneğin merkezi İstanbul olacak. 7 kurucu üye ile dernek kurulduktan sonra pamukla ilgili tüm sektör temsilcileri derneğin üyesi olacak" dedi.
 
Kocagöz, bu uygulamaya geçmenin Türkiye’ye öncelikle rekabet avantajı sağlayacağını belirterek, "Türk pamuğunun rekabetçiliği artacak. Çünkü Better Cotton uygulaması olmadığı için Türk pamuğu dünya ile rekabette bir sıfır geride başlıyordu. Türk sanayicisi büyük markalardan Better Cotton’lu ürün talebi geldiği için yutdışından almak zorunda kalıyordu. Türk sanayicisi artık Türk malını kullanacak. Böylece Better Cotton hem Türk sanayicisi hem de üreticisine rekabet avantajı sağlayacak. Türk pamuğunu dünyada talep edilen ürün haline getirecek" diye konuştu.
 
Doğaya ve sosyal yaşama saygılı bir üretim modeli olan Better Cotton üretimine geçmenin zor bir süreç olduğunu vurgulayan Kocagöz, iki yılda bu aşamaya gelindiğini, Türkiye’nin bu süreci hızla tamamlayan ülkelerden birisi olduğunu ifade etti.

İPUD’un kurucu üyeleri

-Ulusal Pamuk Konseyi
-Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği
-Sanko Tekstil İşletmeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.
-İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği
-İzmir Ticaret Borsası
-Türkiye Ziraat Odaları Birliği
-Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası


İPUD’un amaçları

-Türkiye’de pamuk üretimini daha iyi bir hale getirmek,
 
-Uygulama süreçlerinde ölçülebilir ve sürdürülebilir iyileştirmeleri teşvik etmek amacıyla çok farklı paydaşlarla birlikte çalışmak,
 
-Daha iyi pamuk üretimini sürdürülebilir ana ticari ürünlerden biri haline getirerek, Türkiye genelindeki pamuk üretimini iyi yönde dönüştürmek,
 
-Pamuk üretiminin olumsuz çevresel etkilerini azaltmak,
 
-Pamuk üreten bölgelerin gelir düzeyini ve ekonomik kalkınmasını geliştirmek,
 
-Tedarik zinciri yoluyla daha iyi pamuğa olan talebi arttırarak, yaygınlaşmasını sağlamak,
 
-Daha iyi pamuk üretimi girişiminin güvenilirliğini ve sürdürülebilirliğini sağlamak.

Şanlıurfa pamuğunun da standardı olacak

"Pamukta Kirliliğin Önlenmesi Verim ve Kalitelinin Arttırılması" amacıyla düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Ekonomi Bakanlığı tarafından uygulanan pamuk analiz fiyatlarının 6 TL’den 2 TL’ye düşürüldüğünü söyledi.
 
Şanlıurfa pamuğunun kalitesinin arttırılması için kirliliğin önüne geçmenin şart olduğunu ifade eden Kaya, naylon çuvalının pamuk kalitesini düşürdüğünü, kirlilik nedeniyle pamuk fiyatlarının geçen yıl çok dalgalı geçtiğini belirtti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli de sorunların çözümü için çiftçilerin bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, pamukta kirliliğin önlenmesi için belirli noktalara denetmen konulacağını söyledi. Çırçır fabrikalarında da denetimin yapılacağını kaydeden Şelli, 21 bin çiftçinin mesajla bilgilendirileceğini belirtti. Şelli, fiyat farkının ortadan kaldırılması için de Şanlıurfa pamuğunun bir standardının olması için de süreç başlatacaklarını söyledi.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
12.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Türk pamuğu, Better Cotton, pamuk, tekstil, BCI, İPUD, ihracat,
Link: Türk pamuğunda 'Better Cotton' dönemi başlıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız