Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Aralık 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Diğer Tarla Bitkileri  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 İşleme-Paketleme sanayi
 Kaba yem-Silaj
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
 


Balıkesir'de Buğdayı Bitiren Fare, Diğer Mahsullere Geçti!

Buğday tarlalarında yaşanan istilanın ardından fareler; mısır, domates, yulaf tarlalarına da zarar vermeye başladı.

Balıkesir'de buğday tarlalarına dadanan ve 50 ton buğday yiyen fare, Mısır, yulaf ve domates tarlalarına dadandı.

Üretici Kazım Girgin ile birlikte tarlalarda inceleme yapan Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, fare delikleri ile dolu tarlalardaki şaşırtan tabloyu gözler önüne serdi.

5 dönümlük farklı tarlalarda inceleme yapan Başkan Sözat, buğday tarlaları ile başlayan fare istilasının; yulaf, domates ve Mısır tarlaları ile sürdüğünü söyledi.

BUĞDAY BİÇİLDİKÇE DİĞER MAHSULLERE GEÇİYOR

Onlarca fare deliği ile karşılaşan Sözat, "Bundan önce buğday tarlalarında farelerin açtığı tahribatı göstermiştim. Şu an Mısır tarlasındayız. Biraz dikkatli baktığınızda farelerin mısırları yemiş olduğunu göreceksiniz. Buğday biçildikçe fare mısıra, kavuna, karpuza, domatese saldıracaktır. Şu an fare deliklerini sizler de görüyorsunuz. Bu ürünleri biz yemedik, vatandaş yemedi, bunları fareler yedi. Farenin zarar yapması için ne bahar vardır ne de kış. Fare aç kaldığında bu zararı yapar. Buğday tarlasında da göreceksiniz" dedi.

FARELER BİLİMİ ALTÜST ETTİ

Buğday tarlalarında yaşanan fare istilası sonrasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yaptığı açıklamayı değerlendiren Başkan Sözat, farelerin bilimi alt üst ettiğini söyledi.

Sözat, "Bu mevsimde fare bilimsel olarak zarar yapmaz, diyen Sayın Bakanıma sesleniyorum. Bu fareler bilimi de alt üst ettiler. Bilim sahibi arkadaşlarımıza, hocalarımıza bunu hatırlatmakta fayda var. Sayın Bakanım eksik bilgilendirildi sanırım. Bu tarladaki zararları vatandaş yapmadı, bunları fareler yedi. Tarlada boşlukları fark edersiniz. Bunları ekerek arkadaşlar doldurmaya çalışıyor ama faydası olmaz. Bakın her tarafı fare delikleri sarmış. Farenin zarar verdiğinin en tipik örneği bu tarla. 5 ayrı karığı fareler tamamen götürmüş. Şimdi diğer sıraları da götürecek" şeklinde konuştu.

"NORMALDE YULAFI SEVMEZ AMA YULAFA DA ZARAR VERMİŞ"

Farelerin yulaf tarlalarına da zarar verdiğini saptadıklarını belirten Ziraat Odası Başkanı Sözat, "Fare zararı vermeye devam ediyor. Fare normalde yulafı sevmez ancak yanımızdaki yulaf tarlasının hali ortada. Bunların hepsini fareler yedi. Ortada bir bilgi yanlışı var, bunu düzeltmemiz lazım. Fare buğdayı da yulafı da kuru hali ile yiyor" dedi.

Buğday ve yulaf eken çiftçi Kazım Girgin de farelerden dert yandı. Girgin, "100 bin liraya yakın fare için ilaç satın aldım. Pasta, toz ilaç, buğday satın aldım. Tahminen tarladaki ürünlerde yüzde 20'nin üzerinde zararım var" dedi.

ÖNLEM ALINMAZSA ZARAR BÜYÜYECEK

Zararın şimdilik yüzde 20 olduğunu ancak önlem alınmadığı sürece zararın tüm tarlaları kapsayacağını kaydeden Sami Sözat, "Biz çiftçiyiz. Bu iş için emeğimizi harcayan kişileriz. Emeğimizin boşa gitmemesi için malımızı, ürünümüzü kurtarmak istiyoruz. Balıkesir bölgesi olarak biz yağışlardan zarar gördük, bakanlık da bunu söylüyor, tamam buraya kadar ancak bunun arkasından fare geldi. Biz bunu çok önceden söyledik, 'Buğday biçilince fare mısıra, kavuna, karpuza saldıracak' dedik. Benim silajım olmayınca ben dışarıdan ürün almak zorunda kalacağım. Dışarıdan ürün alınca da pahalı alacağım" şeklinde açıklamada bulundu.

BAKANLIK, "BİLİMSEL OLARAK MÜMKÜN DEĞİL" DEMİŞTİ

Öte yandan Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat'ın farelerin buğday tarlalarını istila ettiğine dair yaptığı açıklamalar sonrasında Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yazılı açıklama yapılmıştı.

Açıklamada, "Ziraat Odası Başkanının açıklamasında verim düşüklüğü nedeni farenin verdiği zarar gibi gösterilse de fare esas zararını ilkbaharda yaptığı için bu bilimsel olarak mümkün değildir. Şu anda yöredeki rekolte düşüklüğünün sebebi iklimsel faktörler başta olmak üzere kısmen bazı hastalıklardan, pas ve kök çürüklüğünden kaynaklanmıştır" cümlelerine yer verilmişti.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.07.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: tarla faresi, buğday, mısır, domates, yulaf
Link: Balıkesir'de Buğdayı Bitiren Fare, Diğer Mahsullere Geçti!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız