Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Aralık 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Diğer Tarla Bitkileri  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 İşleme-Paketleme sanayi
 Kaba yem-Silaj
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer

Şerbetçi otu hasadı başladı from gida_tarim on Vimeo.

 

"Şerbetçiotu" hasadı başladı


Türkiye'de sadece Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde 3 bin 100 dekar alanda üretilen ve genellikle ilaç, unlu mamüller ve bira mayası olarak kullanılan şerbetçiotu, kentin en önemli gelir kaynağı.


İlçede şerbetçiotunun yetiştirildiği tarlalarda hasat başladı. Bölgede sezon boyunca alınan yaş şerbetçiotu, fabrikalarda kurutularak balyalanıyor, daha sonra yeniden işlenerek palet haline getiriliyor. Şerbetçiotu daha çok bira üreticileri tarafından satın alınıyor.

Şerbetçiotu, ilçede 49 yıldan bu yana çiftçilerin önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor. Pazaryeri'nde yetiştirilen ve üç çeşit ekimi yapılan şerbetçi otunun kilosu, erkenci ve Ege çeşidi 5,80 lira, Erciyes 5,80 lira, aroma ise 5,95 liradan alınıyor.

Ot-Gül Kooperatifi Başkanı Muzaffer Kozpınar, 1965 yılında ekimine başlanan şerbetçiotunun ilçe halkının geçim kaynağı olduğunu belirtti.

Kozpınar, hammadde olarak üretilen ve endüstriyel bitkilerden olan şerbetçiotunun, unlu mamuller, maya ve pastacılık sektöründe, ilaç sanayisinde ve bira üretiminde yaygın olarak kullanıldığını kaydetti.

Şerbetçiotunun Türkiye'de sadece Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde üretildiğini ve bölgede 3 bin 100 dekar alanda ekimi yapıldığını ifade eden Kozpınar, dünyanın en kaliteli şerbetçiotunu yetiştirdikleri ilçe de 7'den 70'e herkesin şerbetçiotundan gelir sağladığını belirtti.

Nisan-mayıs ayında çiftçilerin şerbetçi otunu ipliklemeye başladığını Ağustos ayı boyunca da alımların devam ettiğini anlatan Kozpınar, "Aldığımız ürünleri burada kurutarak mamul hale getiriyoruz. Şerbetçiotu olmasa çiftçimiz burada durmaz. Çünkü başka bir olanağı yok, arazilerimiz küçük, o bakımdan şerbetçiotuna değer vermemiz gerekiyor. Bira, ekmek ve ilaç sanayisinde maya olarak kullanılan şerbetçiotunun kesinlikle alkolle bir alakası yok" dedi.

Dolu ve yağış nedeniyle geçen yıl ki rekoltenin altında üretim olacağını belirten Kozpınar, bu yılki yaş şerbetçiotu rekoltesini 900 ila bin 300 ton olarak tahmin ettiklerini söyledi.

Uzmanların stresten korunmak için bitkisel reçeteleri önerdiğini vurgulayan Kozpınar, "Şifalı bitkiler vücutta mutluluk hormonunun salgılanmasına yardımcı oluyor ve kişinin kendini daha iyi hissetmesini sağlıyor. Uzmanlar stresin etkisini en aza indirmek için tabiattan doğru şekilde yararlanmak gerektiğini belirtiyor. Gerginliği azaltıcı bitkiler arasında saydıkları şerbetçiotunun, uykusuzluğa, iştahsızlığa ve hazımsızlığa karşı etkili olduğunu belirtiyor. Uyumakta sıkıntı çekenlerin, şerbetçiotu tarlalarını gezmesi yeterli" diye konuştu.
(TARIM TV)

Ekleme Tarihi
28.08.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: şerbetçiotu
Link: 'Şerbetçiotu' hasadı başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız