Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Aralık 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Diğer Tarla Bitkileri  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 İşleme-Paketleme sanayi
 Kaba yem-Silaj
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
 


Adana'da Ziraat Mühendislerinden Anız Yakma Tepkisi

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Karademir, mısırın hasadı sonunda sapların yakılması ile topraktaki organik maddelerin öldüğünü söyledi.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, bölgede 1 milyon dekar alanda ekilen mısırın hasadı sonunda sapların yakılması ile topraktaki organik maddelerin öldüğünü söyledi. Karademir, tarlada kalan anızın yakılmadan, sap parçalama makinası ile ezilip aynı yere organik madde olarak bırakılabildiğine dikkat çekti.
 
Hasat sonrası tarlada kalan anızın yakılması nedeniyle Çukurova kentlerinin duman ve is altında kaldığını belirten Başkan Semih Karademir, kontrollerin sıklaştırılarak bunun engellenmesi gerektiğini kaydetti. Anızı tarla sahiplerinden çok, hasat sonrası tarlada kalan dolu mısır koçanlarını bulmak için 'başakçı' diye tabir edilen kişilerin yaktığını vurgulayan Karademir, "Tarla sahiplerinin büyük bölümü, zararlı olduğu için anızını yakmıyor. Bunun yerine son dönemde yüzde 50'si devlet tarafından desteklenen sap parçalama makinesi kullanmaya başladı. Ancak başakçılar, anızı yakıyor. Biz tarla sahiplerine hasadı yapar yapmaz, sap parçalama makinesi kullanmalarını ve anızı tarlalarına organik madde olarak bırakmalarını öneriyoruz" dedi.

ORGANİK MADDELER YOK EDİLİYOR

Anız yakılmasının topraktaki tüm organik maddeleri yok ettiğine dikkat çeken Karademir şöyle konuştu:

"Anız yakımı topraktaki tüm organik maddeleri yok ediyor. Topraktaki mikroorganizmaların büyük bölümünü yakarak, toprağımızı çoraklaştırıyoruz. Topraklarımızda 30 yıl önceki mikroorganizma miktarı yüzde 2-3 seviyelerindeyken, bugün yapılan analiz sonuçlarında, organik madde miktarı 0.8'lere kadar düştüğünü görüyoruz. Bu sürdürülebilir tarım adına gelecekte bize çok büyük sıkıntılar yaşatacaktır. Özellikle hububat hasadından büyük bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Önceden teknoloji bu işe uygun değildi. Anız yakılarak bu iş çözülmeye çalışılıyordu. Ancak anızların yakılmasının toprak ve çevreye zararı var. Sap parçalama aletleri son dönemde piyasaya çıktı. Üreticiyi sap parçalama aletlerini kullanmaya çağırıyoruz. Tarlada kalan anızın yakılmadan, sap parçalama makinası ile ezilip aynı yere organik madde olarak bırakılması çok daha faydalı olacaktır." - Adana
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
29.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: anız, adana, Anız Yakma Tepkisi
Link: Adana'da Ziraat Mühendislerinden Anız Yakma Tepkisi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız