Kuraklığa dayanıklı "hububat" Konya'da Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde kurulan Kuraklık Test Merkezi'nde, kuraklığa dayanıklı buğday, arpa ve mısır gibi tarla bitkileri yetiştiriliyor.
Küresel ısınmaya bağlı olarak görülen iklim değişikliği ve tarımsal kuraklığın son yıllarda şiddetini artırması, temel gıda problemlerini de beraberinde getiriyor.
Özellikle son 10 yıl içinde Türkiye'de görülen kuraklık, tarımsal ürün çeşitliliği başta olmak üzere, hububattaki rekolteyi de ciddi oranda etkiledi.
Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Fatih Özdemir, son yıllarda küresel ısınmanın etkilerinin, kuraklık tehdidini daha da artırdığını söyledi. Türkiye'deki tarım alanlarının ortalama 13 milyon hektarlık alanında buğday ve arpa ekimi yapıldığını anlatan Özdemir, bu arazilerin yarısında ise kuraklık riski olduğunu bildirdi.
Özdemir, Türkiye'nin iklim şartlarının, kuraklığa dayanıklı yeni çeşit bitki geliştirme çalışmalarını gündeme getirdiğini belirterek, "Bünyemizde kurulan Kuralık Test Merkezi'nde, yeni ıslah çalışmalarında kullanabileceğimiz materyaller, bir ön taramadan geçiriliyor. Tarla bitkilerinin su kullanım ve kapasitesi ölçülüyor" dedi.
Merkezin temel amacının; ekmeklik ve makarnalık buğday ile arpaların ıslah materyallerinin sera, laboratuvar ve tarla koşullarında kuraklığa dayanıklı parametreleri dikkate almak olduğunu aktaran Özdemir, merkezde hububat tohumunun belirli kriterlerle test edildiğine işaret etti.
"Kurak koşullarda da verim alınabilecek"
Özdemir, Test Merkezi'nin bitki tohumunun genetiğine, kuraklık stresine rağmen yetişme özelliği kazandırıldığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Buğday tohumu kuraklığa dayanıklı mı, değil mi? Onu araştırıyoruz. İklim odalarımızda veya yağmur korunağı dediğimiz özel bir yerde bunları ölçüyoruz. Dünyadaki 3 merkezden biri olan kuraklık merkezimiz, en donanımlı araştırmacıların hizmetine sunulmuştur. 100 ülkeyle tohum alışverişimiz var. Buradan her yıl 50-55 ülkeye ıslah materyali gönderiyoruz. Merkezimizde geliştirilmiş tohumlar, dünyada 2,5 milyon hektar alana ekilmektedir. Şu ana kadar 61 çeşit geliştirilmiş hububat tohumu var. Yüksek verimli, kaliteli, kuraklık ve sıcaklık stresine dayanıklı tohum geliştirmek görevlerimiz arasında. Bu yapımızla gurur duyuyoruz."
"Test merkezi Konya seçildi"
Özdemir, Türkiye'de kuraklığın en yoğun yaşandığı yerlerin başında Konya Ovası'nın geldiğine dikkati çekerek, "Kuraklık stresine dayanıklı bitki yetiştirmeye çalışıyoruz. Kuraklığa karşı alınacak tedbirler kapsamında kurağa dayanıklı, kurak koşullarda da verim alınabilecek ürünler geliştirmek, politikalarımız arasında yer alıyor. Bunu da Konya'da sağlıyoruz" diye konuştu. |