Tevfik GÜNGÖR / OLAYLARIN İÇİNDEN
Tarım ürünlerinde ithalat gereği devam ediyor
[email protected]
Biz, tarımda kendi kendini besleyen bir ülke olma özlemini taşırız. Bu özlemi gerçekleştirebilmek, tarımda dışa bağlı hale gelmemek için bir çok üründe üretim artışını sağlamaya mecburuz. Toprağımız var. İşsiz insanımız çok. Bu kaynakları iyi değerlendireceğiz.
Türkiye İstatistik Kurumu her yıl, baçlıca ürünlerde ne kadar fazlamız, ne kadar eksiğimiz olduğunu belirliyor. Açıklıyor.
Bizim en büyük açığımız yağlı tohumlarda. Yağlı tohum, yemeklik yağın elde edildiği tarım ürünleridir. Ayçiçeği, çiğit-pamuk tohumu, soya, kolza üretimimiz, bizim yağ ihtiyacımızı karşılayamıyor. Yaklaşık 1.5 milyon ton ayçiçeği üretiyoruz, 2.5 milyon ton ayçiçeği ithal ediyoruz. Toprak mı yok? Toprak var ama, değişik nedenlerle çiftçi ayçiçeği üretmiyor. Biz eski yıllarda bolca pamuk ektiğimizde pamuk çekirdeği de yağda kullanılırdı. Şimdilerde pamuk üretimi geriledi. Pamuğu lif veya iplik olarak ithal ediyoruz. Çiğit- tohumlu pamuk bile ithal etmek zorunda kalıyoruz.
En büyük yağlı tohum ithalatımız ise soya. Bir zamanlar Karadeniz bölgesinde soya ekimi yayılıyordu. Hatta soya yağı için fabrika bile kurmuştuk. Sonra soya ekmekten vazgeçtik. Hububat’ta farklı kalitede buğday ve arpa ithalatı devam ediyor. Ama en önemlisi mısır açığımız. 4.5 milyon ton mısır üretmemize rağmen yılda 1.5 milyon ton ithalat gereği var. Çünkü mısır yem sanayinin ana maddesi. Ayrıca mısırdan yağ da çıkarıyoruz.
Ayşe Hanım Teyzemi en fazla ilgilendiren pirinç ve bakliyat konusudur.
Pirinçte açığımız devam ediyor. Üretim 550 bin ton. 220 Bin ton ithalat yapıyoruz. Kuru fasulyede üretim 200 bin ton. 40 bin ton ithalat gereği var. Kırmızı mercimekte 400 bin ton üretim yetmiyor. 100 bin ton mercimek ithalatı var. Yeşil mercimeğin yarısı yerli, yarısı ithal. Nohut üretimimiz de yetersiz. 500 bin ton üretiyoruz, onda biri kadar da ithalat yapıyoruz.
Tabii ki bazı yıllar hava şartları üretimi etkiliyor. İthalat zorunluluğu çıkabiliyor. Ama bizde yapısal olan üretim eksiklikleri var. Bunları öncelikle düzeltmek zorundayız. Mısır, ayçiçeği, soya, çiğit-pamuk, pirinç, fasulye, nohut bizim üretebileceğimiz ama, değişik nedenlerle yeterli üretemediğimizden ithal etmek zorunda kaldığımız ürünler. |