Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Kasım 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 


Aspir desteği üretimi katlayacak

Ülkemizin akaryakıt ve bitkisel yağ konusunda dışa bağımlılığına dikkat çeken TÜRKTOB Başkanı Gençer, aspir üretiminin artırıldığı oranda ülke ekonomisine katkı sağlamış olunacağını vurguladı.
 
ANKARA - Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Yıldıray Gençer, aspir bitkisinin üretimine önemli destek verildiğini belirterek, "Aspirde ürün alım garantisi de sağlandı. Bundan sonra üretimde çok önemli gelişmeler olacak" dedi.

Aspir üretimine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gençer, aspir bitkisinin bitkisel yağ kaynağı olması ve biyoyakıtta kullanılması nedeniyle büyük önem taşıdığını söyledi.

Aspirin özellikle Orta Anadolu'nun kıraç şartlarında çok kolay yetişebildiğine dikkati çeken Gençer, bu bitkinin tarımının mutlaka yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.

Gençer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın son 10 yılda aspirle ilgili önemli destekler verdiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bu desteklerle birlikte çiftçilerimiz yine de aspir üretimine çok sıcak bakmıyorlardı. Çünkü ürettikleri ürünü satmayla ilgili endişeleri vardı. Ama son dönemde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile imzalanan protokolle aspirde ürün alım garantisi sağlandı. Bundan sonra ümit ediyorum ki üretimde çok önemli gelişmeler olacak"

Çiftçilerin para kazanacaklarına inandıkları zaman mutlaka o ürünle ilgili ciddi anlamda üretim yapmaya başlayacaklarını belirten Gençer, aspirde kilogram başına 70 kuruşa kadar varan desteğin söz konusu olduğunu ve alım garantisiyle çiftçilerin aspire yönelmesinin çok kolay olacağını düşündüğünü söyledi.

Türkiye'nin mevcut aspir üretiminin kesinlikle yeterli olmadığına dikkati çeken Gençer, "Alım garantisini ve üretim aşamasında önemli miktarda destek verildiğini anlatabilirsek çiftçilerimiz mutlaka aspire yönelecektir. Ülkemizin akaryakıt ve bitkisel yağ konusunda dışa bağımlılığını biliyoruz. Aspir üretimini ne kadar artırabilirsek bu alanlarda ülke ekonomisine o kadar katkı sağlamış oluruz" diye konuştu.

Üretimde 7 çeşit kullanılıyor

Türkiye'de aspir üretiminde 5'i tescilli, 2'si üretim izinli olmak üzere 7 çeşidin kullanıldığı bilgisini veren Gençer, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ürettiğimiz aspirdeki ortalama yağ oranı yüzde 30 ile 40 arasında. Dekardan ortalama 125 kilogram civarında ürün alabiliyoruz. Hem aspire verilen önemli destekler hem de alım garantisi varken, bu fırsat yakalanmışken, yağ oranı yüksek ve daha verimli yeni çeşitlerin geliştirilmesi ve üretim sürecine sokulması gerekiyor.

Dünya standartlarına yakın çeşitlerimiz var ama bunlar hali hazırda yeterli değil. Biz TÜRKTOB olarak yağ oranı yüksek ve olumsuz şartlarda da yüksek verim verebilecek, hastalıklara dayanıklı yeni aspir çeşitlerinin ıslah edilmesi gerekliliğine inanıyoruz. Bu anlamda Bakanlığımızın özellikle Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ve ziraat fakültelerinde ortak yeni projeler geliştirilerek, hatta moleküler teknikler de devreye konularak mutlaka üstün vasıflı yeni aspir çeşitlerinin geliştirilmesine ihtiyaç var"

Maliyetin yüzde 75'i oranında destek

Bitkisel yağ ve biyoyakıt üretiminde kullanılan aspirde maliyetin yüzde 75'i bu yıl destek olarak ödenecek. Aspirde üretimin yıllar itibarıyla artırılarak 2023 yılında 1 milyon tona çıkarılması hedefleniyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre, 2002'de 25 ton olan Türkiye aspir üretimi 11 yılda bin 800 kat artarak 2013'te 45 bin tona ulaştı. Bu süreçte verim açısından da büyük ilerleme kaydedildi ve dekar başına 63 kilogramdan 128 kilograma ulaşıldı.

Aspirde yurt içi sertifikalı tohum üretim desteği olarak kilogram başına 50 kuruş ve fark ödemesi desteği olarak 45 kuruş verilecek. Kıraç alanlarda yetişebilen aspirde toprak analizi desteği olarak dekara 2,5 lira, mazot desteği olarak 7 lira, gübre desteği olarak 7 lira ve sertifikalı tohum desteği olarak 4 lira ödenecek. 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
09.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: aspir, üretim, tohum, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, destek
Link: Aspir desteği üretimi katlayacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız