Yozgat’ta her yıl 1 milyon dekar arazi nadasa bırakılıyor Türkiye’nin önemli tarım arazilerine sahip Yozgat’ta il genelinde her yıl yaklaşık 1 milyon dekar arazi sulu tarım yapılamadığı için nadasa bırakılıyor. İl genelinde nadasın önüne geçilmesi ve ekilmeyen arazilerin aspir ekimi yapılarak ekonomiye kazandırılması için halk ğitim merkezi müdürlükleri tarafından açılan Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kursu'yla çiftçilerin bilgilendirilmesi amaçlanıyor.
Sarıkaya Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından açılan Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kursu'na çiftçiler yoğun ilgi gösteriyor. Çiftçiler, nadasa bırakılan arazileri değerlendirmek için aspir yetiştiriciliği kursuna katılıyor. Kurs hocası Yüksek Ziraat Mühendisi Ümmiye Çeliksaygın, yaptığı açıklamada, çiftçilerin tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği kursuna yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. 11 Aralık’ta başlayan kursun 8 Mart’ta sona ereceğini ve başarılı olanlara sertifikalarının verileceğini ifade eden Çeliksaygın, "Kursumuzda, çiftçilerimize farklı konularda farklı bitki yetiştiriciliği hakkında bilgiler veriyoruz. Kursumuzun asıl amacı aspir bitkisi yetiştiriciliği hakkında çiftçilerimizi bilgilendirmektir. Çünkü aspir bitkisi son yıllarda kuraklık olmasından dolayı çok önem kazanmış bir bitkidir. Yağ ve biyodizel olarak kullanıldığından dolayı bu kursu açarak çiftçilerimizin özellikle aspir yetiştiriciliğine önem vermesini istiyoruz." dedi.
İklim koşullarından dolayı Yozgat bölgesinde arazilerde nadasa bırakmanın fazla olduğunu kaydeden Çeliksaygın, "Ülkemizde ve bölgemizde çok fazla nadas alanlarının olmasından dolayı sıkıntı yaşıyoruz, şu an Yozgat bölgesinde 1 milyon dekardan daha fazla nadas alanı var. Bu nadas alanlarının boş yatmasını önlemek için aspir yetiştirerek değerlendirmeye çalışıyoruz. Çiftçilerimizin arazileri boş kalmasın, nadas alanı bırakılmasın. Boş tarlanın yani nadasın hiçbir getirisi olmuyor. Çiftçilerimiz bundan gelir kazansın diye özellikle aspir bitkisi yetiştiriciliği ile ilgili bir teşvikte bulunuluyor. Yüzde 75’i hibe edilen bir bitki, bu edenle aspir bitkisi ile ilgili bilgi verip sertifika almaları konusunda yardımcı oluyoruz. Ayrıca, Tarım Kırsal Kalkınma Destekleme koordinatörlükleri tarafından da yüzde 50 oranında hibe olarak makine ve ekipman desteğinden de yararlanabilmektedirler." diye konuştu. (CİHAN) |