Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Kasım 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 


Yozgat’ta Anıza Aspir Ekimi Yaygınlaştırılıyor

YOZGAT (İHA) - Türkiye’nin bitkisel yağı açığını kapatıp, dışa bağımlılıktan kurtulabilmesi amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenerek ekiminin yaygınlaşmasına destek verdiği Aspir bitkisinden elde edilen sıvı yağın kalitesinin zeytinyağına yakın olduğu belirtildi.
 
Orta Anadolu Bölgesi’nde nadasa bırakılan alanların bitkisel sıvı yağı ham maddesi olan aspir ekimi yapılarak ekonomiye kazandırılmasına yönelik başlatılan çalışmalar doğrultusunda bu yıl Yozgat’ta yaklaşık 50 bin dekarın üzerindeki bir tarım alanında ekim yapıldı.
 
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaaddin Özdemir, sözleşmeli çiftçilere ait tarım alanlarında, kurumun desteği ile gerçekleştirilen ekim çalışmalarını inceleyerek, yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Yozgat’ta bu yıl ilk kez anıza ekim çalışması başlatıldığını belirten Özdemir, geçtiğimiz yıl aspir ekiminin 6 bin dekarlık alanda yapıldığını, olumlu sonuç alınmasının ardından bu yıl 50 bin dekarın üzerinde bir alanda aspir ekiminin yapılmasına yönelik çiftçilerle sözleşme yapıldığını söyledi. Aspir bitkisinin hem Yozgat için hem de Orta Anadolu bölgesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Özdemir, “Aspir bitkisinden elde edilen sıvı yağın kalitesi zeytinyağına yakın kalitede bir yağdır. Aspir yağının 9 kez kızartmada kullanılmasına rağmen yağın özelliğinin bozulmadığı gözlenmektedir. Yozgat’ta tarım alanlarının bir yıl ekilip, ertesi yıl nadasa bırakılarak tarladan hiçbir verim edilemiyor. Bu sebeple çiftçimizin nadasa bıraktığı alanlara aspir ekimi yapılmasını destekliyoruz. Böylece, nadasa bırakılan tarım alanlarımızı ekonomiye kazandırıp, çiftçimizin de gelir düzeyini artırmaktayız" dedi.
 
Aspir bitkisinin kazık köklü olması nedeniyle toprağın derinlerinden suyunu ve nemini aldığına vurgu yapan Özdemir, "Aspir ekilen alana ertesi yıl hububat ekildiğinde sorun yaşanmıyor. Tarım alanlarına her yıl ekim yapılmasının sakıncası yok. Yozgat’ta tarım alanlarını sulama noktasında sıkıntı var, çoğu zaman yağışlarda yeterli olmuyor. O nedenle bu yıldan itibaren anıza ekim yapılarak, ekim giderlerini de azaltmış oluyoruz. Toprak sürülmediği için yakıttan yüzde 70 oranında bir tasarruf sağlıyoruz. Anız ekim yaptığımız zaman toprak nemli kalıyor. Üzerinde de anız olduğu için güneş vurduğu zaman anız toprağa şeimsiye görevi yapıyor, toprağın nemini burada muhafaza etmiş oluyor. Bizim ilimiz içinde bu çok önemli olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.
 
Aspir bitkisine önemli desteklemelerin verildiğini ifade eden Özdemir, “Mazot, gübre desteğinde dekar başına 14 lira, sözleşmeli çiftçiye 10 lira, kilo başına da 50 kuruş destek veriliyor. Yozgat’ta 2,5 Milyon nadas alanımız var. Aarıcılık açısından aspir çok değerli bir polene ve çok verimli bir nektara sahip. İki dekar başına bir kovan arı, aspirden beslenebilmektedir" ifadelerini kullandı.
Yozgat’ın Yerköy ilçesine bağlı Orhan Köyünde bu yıl ilk kez aspir bitkisi ekimi yapan çiftçilerden Necati Özer, 70 dekarda aspir bitkisi ekimi yaptıklarını, daha önce yakarak yok edilen anızla hiç uğraşmadan ekim yaparak, mazottan ciddi ölçüde tasarruf sağladıkları gibi, toprağın özelliğinin de bozulmadığını kaydetti. Özer, istedikleri sonucu almaları halinde önümüzdeki yıl daha fazla bir alana aspir ekimi yapabileceklerini de sözlerine ekledi.
 
 

Ekleme Tarihi
10.04.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Yozgat, anıza aspir ekimi, aspir
Link: Yozgat’ta Anıza Aspir Ekimi Yaygınlaştırılıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız