Aspirden jet yakıtı üretmek için çalışmalar başladı Kuraklık bitkisi olarak bilinen ve geçtiğimiz yıllara kadar hayvan yemi olarak kullanılan aspirden jet yakıtı üretimi çalışmalarının başladığı bildirildi. Türkiye Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Akınerdem, "Aspirin jet yakıtı olarak kullanımına yönelik yüzümüzü ağartacak netice alacağız. Bütün çabamız, Türk Hava Kuvvetleri ve Türk Hava Yollarının jet yakıtı ihtiyacının aspirle karşılanmasıdır. Bu yönde çalışmalarımız Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı nezdinde devam ediyor" dedi.
Alternatif enerji grubu içinde gösterilen ve biyodizel üretimi yapılan mucizevi bitki aspir, son on yılda üretimi gittikçe artan ürünler arasında yer alıyor. Kurak bölgelerde yetiştirilen bitkiden gıdalık yağ üretimi de yapılabiliyor. Kuraklığa dayanıklı olması nedeniyle tercih edilen aspir, yüksek protein değeri ile kaliteli hayvan yemi olarak da biliniyor.
Yazlık ve kışlık üretimi yapılan aspir, son yıllarda tarımsal desteklemelerde verilen yüksek primle çiftçilerinde giderek ilgi gösterdiği ürünlerin başında geliyor.
Aspire ilgi giderek artıyor
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Endüstri Bitkileri Anabilim Dalı Başkanı ve Türkiye Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aspir üretimini Türkiye'de yaygınlaştırmak üzere çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Türkiye'nin enerji ve gıdalık yağ ihtiyacını aspirle karşılamayı hedeflediklerini bildiren Akınerdem, bu yönde tarım ve enerji bakanlıklarıyla ortaklaşa proje geliştirdiklerini aktardı.
Akınerdem, aspirin her iki sektöre de hitap etmesinin, bu bitkinin önemini daha da artırdığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Türkiye yağ bitkilerine bağlı 4.5 milyar dolar gıdalık yağ ithalatı var. 60 milyar dolar civarında da enerji ithalatımız var. Terk edilmiş tarım arazilerinde aspir üretimi yapıldığında iki milyon ton yağ üretilebilir. Bunu karşılığı çarpan etkisiyle beraber tahminim 10 milyar doları bulacak şekilde olur. Aspir ithal ettiğimiz enerji ithalatının 6'da 1'ini tek başına karşılayacak durumdadır. Aspirin yanında ketencik, kanola ve ılgın gibi bitkilerimiz de devreye girdiğinde, Türkiye'nin tarıma dayalı enerji potansiyeli 50 milyar dolar civarında olacaktır. İnşallah 15-20 yıl içinde hedef çalışmalarımız bunlardır."
Aspirden jet yakıtı
Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olduğuna dikkati çeken Akınerdem, milyarlarca lira öz kaynağın enerji ve gıdalık yağ ithalatıyla dışarıya gittiğini bildirdi.
Akınerdem, son yıllarda aspirden jet yakıtı elde edilmesine yönelik de araştırmalar yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:
"2000'li yıllarda kuş yemi olarak kullanılan aspirden jet yakıtı üretilmesi konusunda çalışmalar yürütülüyor. Hatta bunlar gerçekleştirildi. Almanya'da jet yakıtında bu bitki kullanılıyor. Dünyada üç büyük firma bu işi yapıyor. Almanya, Hollanda ve ABD merkezli firmalar var, bunlarla irtibat halindeyiz. Görüşmelerimiz devam ediyor. Birinden çok müspet netice aldık ve bu firmayla çalışma yaptık. İlerlemeler olumlu görünüyor. Aspirin jet yakıtı olarak kullanımına yönelik yüzümüzü ağartacak netice alacağız. Bütün çabamız, Türk Hava Kuvvetleri ve Türk Hava Yollarının jet yakıtı ihtiyacının aspirle karşılanmasıdır. Bu yönde çalışmalarımız Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı nezdinde devam ediyor."
|