Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
Son yağmurlar çiftçinin yüzünü güldürdü 

ANTALYA (İHA) - Antalya'nın Korkuteli ilçesinde çok sayıda üreticinin ekimini yaptığı hububatta, Nisan ve Mayıs ayında yağan son yağmurlar çiftçinin beklentisini karşıladığı bildirildi.

Korkuteli Ziraat Odası Başkanı Musa Fikri Büyükçetin, Nisan yağmurlarının çiftçiler açısından çok olumlu olduğunu belirterek, bu dönemdeki yağışların önceki yıllara oranla ortalamaların üzerinde bulunduğunu söyledi.
Yağışların özellikle "arpa, buğday ve yulaf" gibi hububat ürünlerine çok faydası olduğunu, özellikle bunun nisan ayında yaşanmasının ürünlerin gelişimine önemli katkı yaptığını ifade eden Büyükçetin, ilaç ve gübreleme işleminden sonra yağan yağmurların çiftçilerin adeta yüzünü güldürdüğünü, mayıs ayında yağan yağışların kuraklık sıkıntısının yaşanmayacağını belirtti.
Nisan yağmurları yeteri kadar olunca çiftçinin sulama yapmak zorunda kalmadığını anlatan Büyükçetin, "Böyle olunca da çiftçilerimiz elektrik, mazot ve sulamadan tasarruf yapıyor. Bu yağmurlar olmasaydı çiftçiler kendi imkanlarıyla sulama yapmak zorunda kalacaktı. Şu an çiftçilerimiz, tohumların baş vermesiyle ve son yağışlarla birlikte rahatladı" dedi.
Nisan yağmurlarında geçen yıllara oranla yüzde 30 artış olduğunu belirten Büyükçetin, şöyle konuştu: "Normal şartlarda özellikle hububat açısından bakarsak hasat döneminde bir dönümden en az 350 kilogram ürün elde edilmesi beklenir. Ancak, geçen yıllara baktığımızda nisan yağmurlarının az olması nedeniyle ortalama 300 kilogram ürün alındı. Bu yıl yağışlar bu şekilde devam ederse bir dönümden 375 kilogram ürün alırız."
Bundan sonraki yağışların faydası kadar zararı da olduğunu ifade eden Büyükçetin, şunları söyledi: "Ürünlerde pas, küflenme ve mantar hastalığına sebep olur. Hal böyle olunca verim düşer. Çiftçilerimizi, zarar görmemeleri için tarım sigortalarını yapmaları konusunda da uyarıyoruz."

Ekleme Tarihi
16.05.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Son yağmurlar çiftçinin yüzünü güldürdü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız