Buğdaya yaramayan Mayıs yağmurları, ayçiçek ve mısır üreticisinin yüzünü güldürdü
Elita Gıda Genel Müdürü İbrahim Ethem Can; “Tarımının başkenti Çukurova’da buğday üretimi geçtiğimiz dönemde yaşanan kuraklığın ardından, mayıs ayında gelen yağmurlardan olumsuz etkilenmiş olmasına rağmen; mısır, ayçiçek, soya ve pamuk üretimine mayıs ayındaki yağmurların katkısı çok büyük oldu” dedi. Bereketli toprakları ile bilinen Çukurova, Türkiye’nin tarım üretiminde hatırı sayılır bir öneme sahip. Tarıma dayalı sanayinin öncü kuruluşu olan Sunar Grup’un lokomotif şirketi konumundaki Elita Gıda’nın Genel Müdürü İbrahim Ethem Can, geçtiğimiz aylarda “Kuraklığın etkisi olup olmayacağını mayıs ayında göreceğiz” açıklamasını yaparak mayıs ayının tarım için önemini vurgulamıştı.
Geçtiğimiz dönemde yaşanan kuraklığın ardından, mayıs ayında gelen yağmurların etkisi ile buğdayda kalite kaybı yaşandığını belirten İbrahim Ethem Can, yağışların rekolteye etkisini şöyle özetledi:
“Kış aylarında yağışın az olmasına bağlı olarak, bitkinin yeterli suyu alamaması nedeniyle ve hava şartlarının normalden daha sıcak seyretmesi nedeniyle, buğdayda bölgelere göre değişmekle beraber %20 ila %40 arasında bir verim kaybı yaşandığı gözlemlenmektedir. Yaşanan rekolte kaybı ile birlikte son zamanlarda yağan yağmurlar, bölgedeki tüm buğdayı etkiledi ancak hasat olgunluğuna erişmiş buğdayda, mayıs ayında yağan yağmurlar nedeniyle kalite kaybı daha fazla yaşandı. Yeşil aksamı fazla olan buğdayı daha az etkilemesine rağmen, hasat olgunluğuna erişen üründe kademe kademe artan bir biçimde kalite kaybı daha fazla oldu.” |