Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 


Teşvikler mısırı cazip ürün haline getirdi

Tahıl üretiminin yaygın olduğu illerden Karaman'da, geçtiğimiz yıllarda 50 bin dekar civarında olan yemlik mısır ekim alanı 200 bin dekarı geçti.


Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin tahıl üretiminde önemli payı olan Karaman'da Mısır üretiminin de yaygınlaşmaya başladığını söyledi.

Yemlik mısırın hayvancılık açısından önemine işaret eden Muğlu, "Mısır, yem üreticilerinin en önemli maddesi. Ne yazık ki şimdiye kadar ülkemizde yeteri kadar Mısır üretimi olmadığı için ihtiyaç olan yemlik Mısır ithal edilmiş. Milyonlarca dolarımız dışarıya gitmiş" dedi.

Son yıllarda tarım politikalarındaki değişiklikler ve teşviklerle Türkiye'nin birçok bölgesinde Mısır üretiminde önemli artışın gözlendiğini belirten Muğlu, şunları kaydetti:

"Bundan 5-6 yıl önce Karaman'da Mısır ekim alanı 50 bin dekardı. 2013 yılında bu rakam 200 bin dekarı geçti. Rekolte 220 bin ton civarında. Bu artışın en büyük nedeni; yemlik mısırın tahıllara göre daha kazançlı bir ürün olması. Tahıldan umduğunu bulamayan çiftçi, yemlik Mısır üretmeye başladı. Mısır, diğer tahıl ürünlerine göre daha fazla verim veriyor. Verim, tarlanın durumuna göre dönümde 3 tona kadar çıkabiliyor. Ne kadar ürünün olursa olsun müşterisi hemen hazır. Tüccar da alıyor, Toprak Mahsulleri Ofisi de... Satıyorsun, paranı peşin alıyorsun. Aslında Mısır üretimi daha zahmetli. Çok daha fazla su isteyen bir ürün. Fakat verim fazla, kazanç uygun olduğu için tercih ediliyor. Bir de Karaman çiftçisi artık üretimde modern teknikleri takip ediyor. Özellikle sulamada damlama sistemi kullanıyor."

Muğlu, Mısır üretiminde en büyük riskin üründeki nem oranı olduğuna dikkati çekerek, "Mısır'ı uygun nem oranında depolamak çok önemli. Karaman'da nem oranı fazla. Bunun için kurutma tesisleri lazım. Bu ihtiyacı görerek, Ziraat Odası olarak girişimlerde bulunduk. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) nezdinde girişimlerimiz oldu. Ofis tarafından saatte 50 ton kapasiteli bir tesis kuruldu. Şimdi çalışıyor. Bu tesisin kurulmasına vesile olduğumuz için sevinçliyiz. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Mısır üreticisi Mustafa Çilek ise bu yıl üründen iyi verim aldıklarını dile getirerek, "Hububattan umduğumuzu bulamadık. Pancar ve mısırın Kazancı hububattan daha iyi. Kilo başına destek var. Böyle giderse daha çok Mısır ekeceğim" ifadelerini kullandı.

TMO Karaman Şubesi yetkilileri de şu ana kadar 15 bin ton Mısır alımı gerçekleştirdiklerini ifade etti. Bu rakamın, verilen randevularla 30 bin tonu bulacağını bildiren yetkililer, şunları kaydetti:

"Üreticilere günde Karaman merkezde ve Ayrancı ilçesinde 500'er ton ürün alacak şekilde randevu veriyoruz. Ürününü teslim eden üreticinin parası, anlaşmalı bankalardan aldığı kartla başvuru yapmışsa 5 ile 10 gün arasında hesabına yatıyor. Diğer üreticilerin parası ise bir ay içinde ödeniyor. Fiyat, mısırın nem durumuna göre 650 kuruşa kadar çıkabiliyor. Depolamada sıkıntı olmayan yerlerde üretici, ürününü TMO'ya emanete bırakabiliyor. Fakat Karaman'da silo sıkıntısı olduğu için bunu yapamıyoruz. Yeni silolara ihtiyaç var. Ürününü satan çiftçi memnun. Çünkü diğer tahıllara göre mısırdan daha fazla verim alıyor."
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
07.12.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Teşvikler, mısırı, cazip ürün, haline getirdi, mısır
Link: Teşvikler mısırı cazip ürün haline getirdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız