PİRİNÇ fiyatlarının yükselmesinin ardından Bakanlar Kurulundan ithalat yetkisi alan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), gerçekleştirdiği 130 bin tona yakın ithalat ile pirinç fiyatlarını düşürmeye başardı.
Market raflarında 6 liraya kadar çıkan pirincin kilogram fiyatı, TMO markalı ürünlerde 2.90 liraya kadar düştü.
ÜRETİMİN azalması ve bazı tüccarların stoğa yönelmesiyle yükselen pirinç fiyatlarını dengelemek için devreye giren Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) sonunda fiyatların düşmesini sağladı. Piyasada 5-6 lira arasında değişen 1 kilogram pirinç fiyatı TMO markalı ürünler de 2,90 liraya kadar düştü. TMO ile yaptıkları anlaşmayı anlatan CarrefourSA Genel Müdürü Mehmet Nane, şu bilgileri verdi: “Özellikle uluslararası piyasalarda fiyatları değişen ürünler çok önemli. Bunlarda ağırlıklı olarak hububat fiyatlarında dalgalanmalar olduğunu görüyoruz. Hasatın tamamlanmasını takiben henüz üç aylık bir süre geçmesine rağmen pirinç ve bazı tarımsal ürün fiyatlarında ani olarak spekülatif artışlar yaşandı. Bu artışlar, vatandaşın bütçesini zorluyor. Dünya hububat fiyatları ve kurdaki dalgalanma nedeniyle enflasyonda yaşanan bu etkilerin geçici olduğunu düşünüyorum.”
PANİK BİTTİ, FİYAT DÜŞTÜ
Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, yaklaşık bir ay önce pirinçte aşırı fiyat artışı yaşandığını, belirterek şöyle konuştu: “Bakliyatta olduğu gibi, pirinçte de ürünlerin fiyatları zamlandı. Bunun sebebi hem üretimin azalması, hem de ‘stokçu tüccarların’ olması. TMO da fiyatları dengelemek adına 130 bin tonluk ithalat yapılacağı açıklandı. ‘Stokçu tüccarlar’ panikledi piyasaya ürün sürmeye başladı. İthalat yapılmadan pirinç fiyatları aşağı yönlü harekete başladı. TMO pirinçleri piyasaya sürmeye başlayınca da fiyatlar normal seviyelerine indi.”
Kuraklık korkutuyor
SON dönemlerde gıda ürünlerindeki fiyat hareketliliğini değerlendiren İbrahim Yetkin, şu bilgileri verdi: “Hava sıcaklıklarının normal seviyenin üzerinde seyretmesi nedeniyle gıda fiyatları yükselmeye devam edebilir. Eğer tarımsal kuraklık yaşanırsa bizi ithalat da kurtaramaz. Çünkü son yıllarda bir çok üründe çiftçi üretimden vazgeçiyor. Eğer üretim rakamları düşerse bizi zor günler bekler. Bu konuda biran önce harekete geçmek lazım. İlk önce çiftçinin üretime devam etmesi gerekiyor.”