Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Ocak 2025 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 

 CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek'in soru önergesine Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in verdiği yanıt, Türkiye'ye girişine izin verilen GDO'lu ürünlerden; yem sanayinde kullanılmak üzere 1 milyon 386 bin 811 ton ürün ve 93 bin 415 ton kanola, mısır, soyanın gıda sanayisinde kullanılmak üzere ithalatına izin verildiğini ortaya koydu. -Bakan Eker, 23 parti gıda maddesindeki GDO içeriğinin yüzde 0,9'un altında olduğundan etiketlenme zorunluluğunun bulunmadığını bildirdi. 

-Tarım Bakanı, Biyogüvenlik Kanunu kapsamında GDO'lu ürün üreten işyerlerinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan ayrıca izin alması yönünde bir düzenleme bulunmadığını söyledi. 

ANKARA (ANKA) - CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek'in soru önergesine Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in verdiği yanıt, Türkiye'ye girişine izin verilen GDO'lu ürünlerden; yem sanayinde kullanılmak üzere 1 milyon 386 bin 811 ton ürün ve 93 bin 415 ton kanola, mısır, soyanın gıda sanayisinde kullanılmak üzere ithalatına izin verildiğini ortaya koydu. 

-93 BİN 415 TON GDO'LU KANOLA, MISIR, SOYA KULLANILDI- 

Soru önergesine yanıt veren Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, yapılan ithalat denetimleri sonucunda, Bilimsel Komite tarafından risk taşımadığı yönünde karar alınan genleri içeren; 11 bin 860 ton kanola, 8 bin 631 ton mısır ve 72 bin 924 ton soya ürününün gıda sanayisinde kullanılmak üzere ithalatına izin verildiğini bildirdi. 

-YAKLAŞIK 1.5 MİLYON TON YEM- 

Bakan Eker, yem sanayinde kullanılmak üzere; 879 ton karma yem, 80 ton yem katkı maddesi, 354 bin 808 ton mısır ürünleri, 3 bin 300 ton kolza küspesi, 193 bin 234 ton soya küspesi, 834 bin 510 ton soya fasulyesinin de yurda girişine izin verildiğini kaydetti. 

-GDO'LU ŞEKER PANCARI İTHALATI GERÇEKLEŞMEDİ- 

Bakan Eker, GDO'lu pamuk çiğidi, şeker pancarı ve patates nişantası ithalatının gerçekleşmediğini ifade etti. 

-"GDO'LU ÜRÜN ÜRETEN İŞYERLERİNİN BAKANLIKTAN AYRI İZİN ALMASI YÖNÜNDE DÜZENLEME YOK"- 

-Bakan Eker, Biyogüvenlik Kanunu kapsamında GDO'lu ürün üreten işyerlerinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan ayrıca izin alması yönünde bir düzenleme bulunmadığını belirterek, "Ürün üreten firmalar eşik değer üzerinde GDO ve ürünlerini etiketlemeli ve bu ürünlerin izlenebilirliğiyle ilgili kendi kayıtlarını tutmakla mükelleftirler" dedi. 

-GDO İÇERİĞİNİ YAZMAYAN FİRMALAR- 

GDO'lu ürün üreten ve bu ürünlere GDO içerdiğini yazmayan kaç firma ve kaç ürün tespit edildiğine ise Eker, "Bakanlığımız İl Müdürlüklerince GDO ve ürünleri ile ilgili olarak yönetmelik kapsamında denetim ve kontroller yapılmaktadır. Denetim ve kontroller sonucunda ilgili Genel Müdürlüğe ulaşan bir olumsuzluk bulunmamaktadır" yanıtını verdi. 
Bakan Eker, denetim ve kontroller sonucunda ilgili Genel Müdürlüğe ulaşan olumsuz bir sonuç bulunmadığından cezai bir işlem uygulanmadığının da altını çizdi.

-"ETİKETLEME ZORUNLULUĞU YOK"- 

Bakanlık tarafından GDO'lu ürünlerin nerelerde kullanıldığının bilindiğini ve takibinin yapıldığına işaret eden Bakan Eker, 23 parti gıda maddesindeki GDO içeriğinin yüzde 0,9'un altında olduğundan etiketlenme zorunluluğunun bulunmadığını belirterek, şöyle dedi: 
"GDO'lu soya, mısır, kolza ürünleri, genelde yem hammaddesi olarak kullanılmakta olup bu ürünler yem olarak işlendikten sonra son ürün olan tüm yemler GDO'lu olarak etiketlenmiştir. Tüketime sunulmak üzere son ürün olarak 23 parti gıda maddesi (soya proteini, gıda kaplama malzemesi, et ürünleri için emülsifiye edici, soya unu, mısır) yüzde 0,9 un altında GDO içerdiği için 26 Ekim 2009 tarihli Yönetmelik hükümlerine uygun olarak ithal edilmiştir. Bu ürünlerin GDO içeriğinin yüzde 0,9 un altında olduğu tespit edildiğinden etiketlenme zorunluluğu bulunmamaktadır." 

-"GDO'LU ÜRÜNLERİN DENETİMİ YAPILMIYOR"- 

Bakan Eker'in yanıtını değerlendiren Turgut Dibek, "Bakanlığın yanıtından da görüldüğü gibi Türkiye zararlı olduğu tüm bilim insanları tarafından ifade edilen GDO'lu ürün cenneti olmuştur. Türkiye'de 93 bin 415 ton soya, mısır, kanola gıda ürünlerinde kullanılmak üzere ithal edilmiştir. Türkiye'de kullanılan yemlerin 1 milyon 386 bin tonu GDO'lu. Bu rakamlar sağlığımızın tehdit altında olduğunun kanıtıdır. Bakanlığın bugüne kadar hiç GDO kullandığı halde ambalajında GDO içerdiğini yazmayan firma bulamaması denetim yapmadığını da ortaya koymaktadır" dedi

http://www.haberx.com/yem_sanayinde_kullanilmak_uzere_yaklasik_15_milyon_ton_gdolu_urun_ithal_edildi(17,n,10578469,466).aspx

Ekleme Tarihi
06.02.2011
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan


Link: Yem sanayinde Kullanılmak Üzere Yaklaşık 1.5 milyon ton GDO'lu ürün ithal Edildi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız