Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
ayçiçeği 2 


“Ayçiçeğine teşvik gelmezse sürdürülebilirlik sağlanamaz”

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, çözüm olarak sanayicinin yerli ürün almasını teşvik edecek politikaların devreye alınması gerektiğine dikkat çekiyor.

ANKARA - Geçen yıl kilosu 1.7 TL'ye kadar çıkan ayçiçeği fiyatlarının bu yıl 1 TL'ye düşmesine çiftçilerden büyük bir tepki gelmiş Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ayçiçeğinde yaşanan fiyat karmaşası için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a mektup göndermişti. Son günlerde tarım gündeminin en tartışmalı konusuyla ilgili olarak CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Türkiye’nin yağlı tohum üretim potansiуeline sahip olmasına karşın istikrarlı ve sürdürülebilir bir üretimin sağlanamadığını söyledi. Seçer, her yıl yaşanan fiyat istikrarsızlığına dikkat çekerek, Bakanlığın farklı enstrümanları devreye alması gerektiğini kaydetti. Meclis Tarım Komisyonu Üyesi Seçer, ayçiçeğinde prim desteğinin revize edilebileceğini, ithal ayçiçeğinde baz fiyatın yukarıya çekilebileceğini belirtirken, önceki yıllarda olduğu gibi sanayicinin yerli ürün almasını teşvik edecek politikaların devreye alınması gerektiğini bildirdi. “Geçen yıl tonu 1500 lirayı aşan ayçiçeğinin tonu bu sezon 1000 liranın altına düştü” diyen Seçer, her yıl yaşanan fiyat istikrarsızlığına dikkat çekti ve bakanlığın farklı enstrümanları mutlaka devreye almasını istedi. Seçer, ayçiçeğinde prim desteğinin revize edilebileceğini, ithal ayçiçeğinde baz fiyatın yukarıya çekilebileceğini belirtirken, önceki yıllarda olduğu gibi sanayicinin yerli ürün almasını teşvik edecek politikaların devreye alınması gerektiğinin altını çizdi.

Gelecek yıl ayçiçeği'nde kayıplar yaşanacak

Yağlı tohumlara yönelik uygulamaların ve istikrarsız seyreden fiyatların son yıllarda üreticilere zor günler yaşattığını vurgulayan Seçer, şunları söyledi:

“Örneğin son iki yıldır pamuk piyasalarında yaşanan sıkıntılar ve üreticinin ürününü pazarlamada yaşadığı sorunlar bu yıl Türkiye’de pamuk üretimini kaçınılmaz olarak etkileyecek. Önceki yıllarda 2.5 milyon tona kadar çıkan kütlü pamuk üretiminin, bu yıl 2 milyon tonun aşağısında olması bekleniyor. Neden? Çünkü pazarlamada büyük sorun yaşayan üretici pamuktan kaçtı. Keza ayçiçeğinde de durum benzer bir şekilde. Fiyatın yükseldiğini gören çiftçi bu sene ayçiçeği ekti. Fakat geçen yıl kilogramı 1 lira 50 kuruş seviyesinde olan ayçiçeğinin kilogramı bu yıl 1 liranın altında seyrediyor. Fiyatın düşmesi ile çiftçi büyük hayal kırıklığı yaşadı. Ayçiçek üretiminde artış var, ancak pazarlama ve diğer sorunlar nedeniyle gelecek yıl ayçiçek üretiminde kayıplar olması da kaçınılmaz görünüyor. Aynı şekilde soyada da aynı tehlike görünüyor. Bu yıl soyada üretim miktarı arttı. Ancak geçen yıl tonu 1200-1300 lira seviyesinde olan soyanın sezon başında olmamıza rağmen fiyatı 1100 lira civarında. Fiyat istikrarı sağlanamadığı için çeşitlere bağlı olarak her yıl ekim alanlarında azalma söz konusu olacaktır.”

Prim desteği açıklamakla olmuyor

Hükümetin uyguladığı prim destek uygulamasının yerinde, ancak tek başına yeterli olmadığını vurgulayan Seçer, “Sadece sezon başında prim desteğini açıklayarak bir kenara çekilmekle olmuyor. Hükümetin mutlaka farklı enstrümanları yerinde ve etkin olarak kullanarak piyasaya müdahil olması gerekmekte” dedi. 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
02.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Ayçiçeği, teşvik, Vahap Seçer, Prim desteği, destek, prim,
Link: 'Ayçiçeğine teşvik gelmezse sürdürülebilirlik sağlanamaz'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız