Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Ocak 2025 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri

  YAĞLI TOHUM AÇIĞINI YERLİ KOLZA KAPATACAK
 
Tarımın önemli sorunlarından olan yağ ve yağlı tohum üretimindeki yetersizlik, yerli kolza çeşitlerinin ıslahı ile kapatılacak. Bugüne kadar yağlı tohumlarda yaşanan dışa bağımlılığın önüne geçilmesi amacıyla Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (KTAE), kolzayı ıslah etmek için çalışma başlattı.
 
 
 
Daha üstün özelliklere sahip yerli kolza çeşitlerini ıslah etmeye çalışan enstitü bilim adamları, çalışmalar neticesinde yakın zamanda tamamen yerli kolza çeşitleri elde edip bunları tescil etmiş olacaklarını açıkladı.
 
Konuyla ilgili Cihan Haber Ajansı (Cihan)'na açıklamalarda bulunan KTAE Müdürü Dr. Hasan Özcan, şuan ellerinde 20 adet değişik kolza materyali bulunduğunu, ıslah çalışmaları neticesinde geliştirilen 10 çeşit kolzada tescil aşamasına geldiklerini söyledi.
Türkiye’yi yağ ve yağlı tohumlarda dışa bağımlılıktan kurtarmak istediklerini dile getiren Dr. Hasan Özcan, bunun içinde mutlaka alternatif yağlı tohumlu bitkilerine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
 
Mevcut yağlı tohum bitkileriyle bu açığın kısa vade de kapatılmasının mümkün olmadığını, dolayısıyla kolzaya büyük ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Dr. Özcan, “Kolza ülkemiz tarımına yeni girmekte olan bir yağlı tohumlu bitkidir. Kolza bitkisi dünya genelinde soyadan sonra en fazla üretilen yağlı tohumdur. Ülkemizde de kolza ekimini yaygınlaştırmak için çalışmalar devam ediyor. 300 bin dekar alanda yetiştirilen kolzalar, marketlerin raflarında yağ şeklinde yerini almaktadır. İyi bir yemeklik yağ olmasının yanı sıra aynı zamanda ideal bir biyodizel bitkisidir.” dedi.
 
Türkiye’nin Kyoto Protokolü'ne taraf olması ve Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinde verilen taahhütler yönüyle biyodizelin büyük önem arz ettiğinine işaret eden Dr. Hasan Özcan, şöyle devam etti: “Bu da kolzanın önemini daha da artırıyor. Kolza bitkisi bölgemizde rahatlıkla yetiştirilebilmektedir. Karadenizbirlik alım garantisi verdiği için pazarlama problemi de bulunmuyor. Ayrıca devlet, kolza da kilogram başına 40 kuruş devlet destek pirimi vermektedir.“ bilgisini verdi.
 
Kolza tohumunda Türkiye’nin tamamen dışarıya bağımlı durumda olduğuna da dikkat çeken KTAE Müdürü Özcan, ”Enstitü olarak kolza da şu an çalışmalarımızı ıslah kısmına kaydırdık, amacımız ise ülkemize ait, üstün özelliklere sahip yerli kolza çeşitlerimizi ıslah etmektir. Şu an düzenlenen tarla gününde 20 adet değişik kolza materyali bulunmaktadır. Bunların 10 adedi enstitümüz ıslah çalışmaları sonucunda geliştirilen ve tescil aşamasına kadar gelmiş olan materyallerdir. İnşallah çok kısa bir zamanda tamamen yerli kolza çeşitlerimiz tescil edilmiş olacaktır.” ifadelerini kullandı. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
27.09.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Yağlı tohum açığını yerli kolza kapatacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız