Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Ocak 2025 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
GÜBRETAŞ özel kanola gübresi ile yetişen ürünler hasat edildi 

GÜBRETAŞ özel kanola gübresi ile yetişen ürünler hasat edildi

Sektörde 60 yılı geride bırakan GÜBRETAŞ, “Bilinçli Üretici Kazanır” başlıklı eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarına “Tarla Günleri” etkinliğiyle devam ediyor.
 
Bu kapsamda GÜBRETAŞ’ın özel ürünleri ve gübreleme programıyla Lüleburgaz’da kanola ekimi yapılan 15 dönümlük arazide ürün hasadı yapıldı. GÜBRETAŞ Genel Müdür Yardımcısı Tahir Okutan, “Deneme tarlamızda uygun zamanda ekim ve doğru gübreleme yapılarak başarılı bir sonuç elde edildi” dedi.

Sektörünün öncü firması GÜBRETAŞ, kanola deneme ekimiyle ilgili Tarla Günleri etkinliğini Lüleburgaz’da gerçekleştirdi. Tarla Günleri’nde, uzman ekip tarafından toprak analizi yapılarak özel gübreleme programı oluşturulan bir tarlada, GÜBRETAŞ tarafından üretilen ve yüksek verim artışı sağlayan özel kanola gübresiyle yetiştirilen ürünlerin hasadı yapıldı.

“Bilinçli Üretici Kazanır” başlıklı eğitim, çiftçi bilinçlendirme faaliyetleri ve deneme ekimleri kapsamında organize edilen GÜBRETAŞ Tarla Günleri etkinliğine Trakya bölgesindeki Tarım Kredi Kooperatifleri yetkilileri, önder çiftçiler ve kanola yetiştiriciliğiyle ilgilenen ziraat mühendislerinden oluşan yaklaşık 120 kişi katıldı. Tarla Günleri’nde konuşan GÜBRETAŞ Genel Müdür Yardımcısı Tahir Okutan, Türkiye’de bitkisel yağ açığı ihtiyacının karşılanmasında önemli bir yeri olan kanola tarımının özellikle Trakya bölgesinde yapıldığını söyledi. Okutan, “Firmamız, kanola tarımında yüksek verim ve kaliteli ürün elde edilmesi amacıyla kanola bitkisine özel gübreler ile toprak analizi sonucuna göre özel gübreleme programı oluşturarak tarla şartlarında deneme oluşturdu. Trakya’da bu kışın soğuk geçmesi nedeniyle kanola ekim alanlarında büyük zararlar görülürken, deneme ekimi yaptığımız bu tarlada uygun zamanda ekim ve doğru gübreleme yapılarak başarılı sonuçlar elde edildi. Verim ve yağ oranında bölgenin en yüksek değerlerine ulaşacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.

Bilinçli tarımsal üretim yapılmasını teşvik ederek üreticilerin gelir düzeyini artıracak yüksek verimli ve üstün kaliteli ürünler yetiştirilmesini hedeflediklerini vurgulayan Tahir Okutan, bu amaçla 2012 yılında tarla/bahçe şartlarında 7 farklı arazide gübre denemesi gerçekleştirdiklerini ifade etti. Okutan, “Deneme alanlarında, uzman ziraat mühendislerimizin bilgi, birikim ve deneyimleri; ziraat fakülteleri öğretim üyeleri ve tarımsal araştırma enstitüleri uzmanlarının destekleriyle oluşturduğumuz gübreleme programlarını uyguluyoruz. Bu çalışmanın diğer bir hedefi ise dengeli ve düzenli gübreleme ile çiftçilerimizin girdi maliyetlerini minimize etmenin yanı sıra, bitkiye ve bölgeye özel gübreler sayesinde gübreleme maliyetini düşürmektir. Son 5-6 yılda Trakya’da 2500’den fazla toprak numunesini analiz ederek, tarımsal alanlardaki makro ve mikro besin maddelerin sonuçlarını bir projede bir araya getirdik. Türkiye Toprak Verimliliği Haritası projesi kapsamında elde ettiğimiz bu verileri, ürüne özel gübre çeşitleri geliştirerek üreticilerimizin faydasına kullanıyoruz” diye konuştu.

Yağlı bitkiler tarımının yaygınlaşması önemli

Son yıllarda ülkemizdeki tarım sektörünün hızlı büyüdüğüne işaret eden Tahir Okutan, yağlı bitkiler tarımının cari açığın azaltılması yönüyle de önem taşıdığını vurguladı. Okutan, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye’nin cari açık verdiği alanlardan biri de bitkisel yağlardır. Bitkisel yağ üretiminin 2011 yılında önceki yıllara oranla kısmen artmış olsa da sektör halen ithalatçı konumunda. 2.2 milyon ton olan ham yağ arzının 655 bin tonu yerli üretimle karşılanırken, geriye kalan kısmı ithal edildi. Yağlı tohum bitkilerinin üretiminde yetersiz olup yüzde 70 düzeyinde dışa bağımlıyız. 2011 yılında yağlı tohum ve türevleri ithalatına 3.1 milyar dolar döviz ödedik. Ülkemiz, yağlı bitkiler üretim potansiyeline sahip ancak bunu kullanamıyoruz. Yağlı tohumlu bitkilerin üretiminin artırılması gerekiyor. Bu nedenle Tarım Bakanlığı, kanola gibi yağlı bitkiler için çok yüksek desteklemelerde bulunuyor. Buğdayın kilosuna 5 kuruş destekleme yapılırken, Kanola için kilo başına 40 kuruş destekleme yapılıyor.”

Yağlı tohumlar arasında kanolanın önemli bir yeri olduğunu söyleyen Tahir Okutan, kanola üretiminin ise özellikle Trakya bölgesinde yapılabildiğini belirtti. Türkiye’de 2010 yılında yaklaşık 31 bin hektar alanda yıllık ortalama 106 bin ton kanola üretimi yapıldığını ifade eden Okutan, “Kanola, Türkiye’de bitkisel yağ açığını azaltılması, organik maddece toprağın yapısını düzeltmesi, küspesinde yüzde 38-40 arası protein bulunması, arı ve arıcılara erken ilkbaharda bol nektar sağlaması bakımından da tercih edilen bir yağ bitkisidir” diye konuştu. 
 
 

Ekleme Tarihi
04.07.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: GÜBRETAŞ özel kanola gübresi ile yetişen ürünler hasat edildi
Link: GÜBRETAŞ özel kanola gübresi ile yetişen ürünler hasat edildi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız