Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Ocak 2025 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 

Yem pahalandı, mühendisler yemlik kolzayı keşfetti

 
 
ŞANLIURFA (CİHAN)- Şanlıurfa’nın Birecik Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, yem fiyatlarının artması üzerine yemlik kolzayı alternatif olarak denedi. Yemlik kanola olarak bilinen lenox (yeşil ot) ekiminden olumlu sonuç alınması bölge besicilerinin umudu oldu.

Birecik Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Müveddet Arcagök yaptığı açıklamada, “İlçemiz hayvancığının gelişmesi için çok önemli olan yem bitkileri üretimini geliştirmek ve ürün desenini çeşitlendirmek üzere çalışmalara başladık. Bilindiği üzere son dönemlerde iklim koşullarından dolayı kaba yem ekiliş alanlarının azalması ve artan saman fiyatlarıyla çiftçilerimiz çok zor durumda kalmışlardır. Üretimin azalmasıyla, yem fiyatlarının artması hayvan fiyatlarının düşmesi hayvancılığımızda istenmeyen gerilemelere sebep olmuştur. İlçemizde gönüllü üreticimiz Meteler Köy Muhtarı Hüseyin Kaya tarafından 2 dönümlük tarlasında mühendislerin teknik bilgileri doğrultusunda iklim şartlarına adaptasyonu gözlemlenerek yapılan çalışmada, yurdumuzda yemlik kolza veya yemlik kanola olarak bilinen lenox, sulu alanlarda dekara 10-15,5 ton yeşil ot verdi. Mükemmel bir bitki, denedik ve başarılı olduk." şeklinde konuştu.
Arcagök, azalan yem ekiliş alanlarını bu tür alternatif çeşitlerle artırıp, bir nebze de olsa hayvancılığın tekrar canlandırılmasını hedeflediklerini kaydetti.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde ziraat mühendisi Ömer Laçin ise konu hakkında şu bilgileri verdi: “Bu bitki tek yıllık kış bitkisidir. İlçemizde Ağustos sonu, Ekim 15’e kadar ekilebilir. En uygun ekim zamanı Ağustos sonundan Eylül ortasına kadar olan dönemdir. Bu dönemde tavlı toprağa ekilen yem şalgamı, kışa 6-10 yaprakla girer ve 15 derece düşük sıcaklıklara dayanabilir. Dekara atılacak tohum miktarı 1 kg’dır. Tohum çok küçük olduğundan iyi hazırlanmış bir tohum yatağına ihtiyaç duyar. Yem şalgamı, yonca ve buğday gibi küçük tohumları ekebilen mekanik veya pnömatik mibzerlerle 1,5-2 cm derinlikte ekilir. Ön bitkinin hasadından sonra 8-10 cm derinliğinde soklu pullukla sürülür. Ekimde tohumun istenen derinliğe düşmesinin sağlamak için tapan çekilmelidir. Yonca ekilişi gibidir. Çiftçilerimizin bu faydalı ottan yararlanması kendileri adına çok verimli olacağı kanaatindeyim. Bu konuda bölgedeki tüm çiftçilerimize bitki ile alakalı bilgi verebiliriz."

Ziraat mühendisi Mahmut Bozkurt ise tarlanın yanına gelen çiftçilere yemlik kolza, yani yeşil ot hakkında bilgi verdi. Karşılıklı sorulu cevaplı şekilde yapılan söyleşide çiftçiler, Bozkurt’tan kafalarına takılan korular hakkında bilgi aldı. CİHAN

Ekleme Tarihi
13.04.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: yemlik kolza
Link: Yem pahalandı, mühendisler yemlik kolzayı keşfetti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız